Širom otvorena vrata za robota koji bi čistio za nama

02.10.2020

11:00

0

Autor: A.Gligorijević

Izvor: theverge.com

Veštačkom inteligencijom do čiste kuće

profimedia

Koliko ste puta u kući koja čeka da je sredite, izgovorili “kada bi kućni poslovi hteli da se obave sami”? U takvim mislima niste sami.  O obavezama kojima kao da nema kraja, misle i mnoge kompanije dok se utrkuju ko će napraviti naprednijeg kućnog robo-batlera. Do danas smo upoznali usisivače koji rade bez ljudske asistencije, te ih je to i kvalifikovalo da se usele u mnoge domove. Ali izgleda da kućni pomoćnici na baterije, umeju i više od toga, uveravaju nas iz kompanije Tojota, čiji roboti su otisli korak napred u pospremanju za nama.

Kompanija Tojota postavila je dobro pitanje. Šta ljudi zaista žele od kućnih robota? I polako počela da nudi prve praktične odgovore.

Тоjота istraživački institut predstavio je seriju robota koji su namenjeni da pomognu starijim licima u bavljenju kućnim poslovima. I stiglo se do prve prepreke. Kućni pomoćnici nove generacije preveliki su za uobičajene prostorije u kući. Džinovska robotka koja visi sa niza gusenica ugrađenih u plafon, tesko da će nam stati u kuhinju.

profimedia

– Roboti koje danas vidite prototipi su za ubrzanje našeg istraživanja, ali neće uskoro postati pretvoreni u proizvode“, rekao je potpredsednik robotike ove kompanije.

Ovo su tek prvi koraci u razvoju kućnih robota. Nadamo se da će u skoroj budućnosti postati sposobni da nas zamene u kućnim poslovima, da održavaju kuću brzo i lako, uz minimum ljudskog angažovanja.

On pazi da li ste ugasili peglu i zatvorili prozore dok vas nema kod kuće

Slično zadacima u poslovnom i industrijskom svetu u kome roboti sve više preuzimaju „prljave, dosadne i opasne“ poslove, na listi kućnih obaveza koje bi najpre prepustili robotskim rukama, ističe se pre svega pranje veša ili sudova, skupljanje lišća i iznošenje smeća

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti