Šerpe: Poslednji nosači na svetu – Po snegu i ledu penju se na visoke planine i na leđima nose 100 kilograma tereta

26.04.2021

20:30

0

Autor: A.Gligorijević

Slovaci čuvaju svoju tradiciju vodiča i pomagača onima koji žele bolje da upoznaju Visoke Tatre

Printscreen/Youtube

Nacionalni park Visoke Tatre u istočnoj Slovačkoj može se pohvaliti ne samo spektakularnim pejzažima i izazovnim vrhovima, već i jedinstvenom grupom planinskih radnika u Evropi poznatim kao šerpe.

Nacionalni park popularan je tokom cele godine među planinarima i skijašima koji traže novu avanturu. Kampovanje je zabranjeno u parku, ali nekoliko planinskih koliba otvoreno je za turiste, ali bez pomoći nosača teško da bi mogli u njima boraviti.

Većina koliba nema tekuću vodu i struju, a ne postoje ni putevi za vozila koja bi dopremala zalihe. Tu na scenu stupaju timovi šerpi koji će na vrh brda odneti sve što je potrebno za boravak ljudi.

Profimedia

Iako su ih u Alpima i drugim evropskim planinskim lancima odavno zamenili helikopteri i žičare, u ovim surovim planinama šerpe i dalje nose velike terete po strmim stazama koristeći skije i lance.

Slovaci čuvaju svoju tradiciju vodiča i pomagača onima koji žele bolje da upoznaju Visoke Tatre, planinski lanac koji se prostire na granici Slovačke i Poljske.

Poslednje evropske šerpe penju se neravnim i opasnim stazama kroz planinske vrhove do koliba na nadmorskoj visini do 2.250 m. Na leđima im je vezan i pričvršćen teškim naramenicama specijalni okvir za nošenje tereta, sam težak 8 kg. Na ovaj način osiguravaju hranu, piće, drva za ogrev i bilo koji drugi materijal koji je ljudima koji borave u kolibi potreban, kao što su gorivo, boce za gas i posteljina. Na svojim leđima vuku više od 100 kg i rade po svim vremenskim uslovima, od vrućih leta do hladnih i olujnih zima kada se temperature mogu spustiti do -20C, a planine su zaleđene snegom i ledom.

Printscreen/Youtube

Svaku kolibu obezbeđuje naizmenično do osam šerpa. Na njima je sve, od čišćenja i održavanja brvnare do pripreme obroka, organizovanja goriva i grejanja ili čišćenja snega. Ponekad nosači pomažu turistima i na samoj stazi. U letnjoj sezoni u planinama može raditi do 60 šerpa, zimi ih je upola manje.

Posao nosača nije lak. Naprotiv, vrlo je opasan. Neki od njih su stradali u lavinama, a neki su se i smrzli. Šerpe su često osuđene na samoću, a ponekad i na velike opasnosti, ali ne odustaju iz ljubavi prema planinama i slobodi koju im ona pruža.

Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pročitajte još:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti