Pelikani zastali da predahnu na putu do Afrike: Izrael ih počastio ručkom (FOTO)

08.11.2021

13:30

0

Svake godine oko 50.000 pelikana kreće na put do Afrike

Pelikani zastali da predahnu na putu do Afrike: Izrael ih počastio ručkom (FOTO)
pelikani (10) - Copyright AP Photo/Ariel Schalit

Hiljade i hiljade pelikana se zaustavilo u području Mišmar Ha-Šaron, u dolini Hefer u Izaraelu kako bi predahnuli na svom putu do Afrike i počastili se ručkom koji je za njih obezbedila izraelska uprava za prirodne rezervate.

Prema procenama, oko 50.000 pelikana zastane u Izraelu tokom svoje godišnje migracije sa Balkana u Afriku, gde uživaju u blagoj zimi pre nego što se vrate u Evropu.

Oni se na putu do Afrike, odmaraju i hrane u Izraelu, što pravi haos uzgajivačima ribe, čiji im otvoreni bazeni i rezervoari pružaju besplatan obrok. 

Dugi niz godina su riblje farme mučile muku sa pelikanima koji su znali da pojedu svu ribu i naprave milionsku štetu. Pokušali su da ih odvate zvučnicima, laserskim zracima i ispaljivanjem praznih metaka iz pušaka. I ništa nije pomoglo.

A onda su rešili da im ponude besplatni obrok. Pre šest godina je jedan ribar dao predlog da se pticama obezbedi alternativna hrana, kako ne bi napadale bazene sa ribama. Sada, kamion sa hranom, odnosno ribom, ispusti svoj tovar u plićaku a hiljade pelikana se sjuri i brzim potezima kljuna pokupe ukusne zalogaje. 

Međutim, ima i onih koji ne veruju da je to dobra ideja jer bi ptice selice mogle da se naviknu na luksuzno baškarenje u Izraelu i tu bi mogle da ostanu tokom cele zime.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike