Tiša od najudaljenijih pustinja ili šuma! Kako izgleda boravak u najtišoj sobi na svetu?

13.07.2022

12:30

0

Autor: A.G.

Samo najhrabriji mogu da izdrže muku potpune tišine

Tiša od najudaljenijih pustinja ili šuma! Kako izgleda boravak u najtišoj sobi na svetu?
profimedia-0127407087 - Copyright Profimedia

Poseta najtišoj sobi na svetu je nešto što treba doživeti bar jednom u životu, ali samo najhrabriji mogu da podnesu ovo zaglušujuće iskustvo.

Mnogo stvari inspiriše ljude da putuju, od najusamljeniji kuća na svetu do najopasnijeg hotela za koji se ikada čulo, evo još jedne interesantne stvari zbog koje se smeli pojedinci odlučuju da pođu na put - soba tako tiha da može da izludi osobu za nekoliko minuta.

Spremite se da saznate kakav je osećaj ostati u najtišoj sobi na svetu.

Tišina je nešto za čim ljudi žude, ali stvari mogu postati jako ekstremne ako je tražite u najtišoj sobi na svetu u Minesoti. Za razliku od normalnih prostora, zvukovi u ovoj prostoriji ne odjekuju, niti se zadržavaju. Zvuk odmah prestaje. Prema naučniku koji je stvorio ovo mesto, to se dešava zato što nema mesta za zvuk u najtišoj prostoriji na svetu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ESK Acoustic (@eskacoustic)

Da biste tačno saznali koliko je tiho u ovoj prostoriji, potrebno je koristiti decibele da biste uporedili druge prostore sa različitim intenzitetima zvuka. Počevši od najglasnijeg, intenzitet zvuka rok koncerta je između 90 i 120 dB, spavaća soba između 25 i 30 dB. Kada je u pitanju najtiša soba na svetu, ona je mnogo tiša nego što možete zamisliti. Sa intenzitetom zvuka od - 9 dB, ovde je tiše od najudaljenijih pustinja ili šuma na svetu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sipeem (@gloriousmess9)

Osim što je zanimljiva turistička atrakcija koja je sada otvorena za javnost, ova soba je korisna na mnogo drugih načina. Pošto je svemir takođe mesto kome je potrebna koncentracija, ova soba sada služi kao poligon za obuku NASA-inih astronauta kako bi im pomogao da ostanu fokusirani u svemiru.

Soba nije samo izuzetno tiha, ona ima ogroman uticaj na telo i postoji ograničenje koliko dugo se može ostati na tako neobičnom mestu. Različiti pojedinci iz celog sveta dolazili su u ovu prostoriju da provere koliko dugo mogu da izdrže muku tišine, a niko nikada nije prešao sat vremena.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Broken Booduh (@styxxoplix)

Mnogi avanturisti su pokušali da postignu rekord najdužeg boravka u najtišoj sobi na svetu. Iako je ovo zabavno, postoje opasnosti vezane za predugo boravak u najtišoj sobi na svetu. Osim što izlaže uvo neprijatnim zvucima tinitusa, zaglušujuća tišina ovog mesta može dovesti do mentalnog ludila i osoba može početi da halucinira prema naučnicima koji su napravili komoru. Kao i mnoge izuzetno avanturističke aktivnosti, poseta najtišnijoj sobi na svetu je nešto što treba doživeti bar jednom, ali samo najhrabriji mogu dugo da podnesu zaglušujuće iskustvo.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike