Golubačka tvrđava: Lepotica sa Dunava (FOTO)

03.12.2021

16:30

0

Na njoj se nalazi deset kula, a velikim lancem je povezana sa ogromnom stenom Babakaj, koja se nalazi na sredini Dunava

Golubačka tvrđava: Lepotica sa Dunava (FOTO)
20210813_105852 (1) - Copyright 24sedam/Slavica Kalaba

Letos su, izgleda, svi putevi vodili ka Golupcu. A zna se i zašto. Golubačka tvrđava je mesto gde zaista ima šta da se vidi i nauči. Nalazi se u Nacionalnom parku Đerdap, na desnoj obali Dunava.

Kada je tačno i za koga sagrađena, niko sa sigurnošću ne može da kaže. Pretpostavlja se da je podignuta na rimskim ostacima. Ono što se pouzdano zna jeste da je imala burnu istoriju, da su je osvajali Turci Osmanlije i Mađari, a da je u ruke Mihaila Obrenovića došla 1867. godine.

Gradnja tvrđave je prilagođena konfiguraciji terena, pa ima nepravilan oblik i sastoji se od tri dela: prednjeg, zadnjeg i gornjeg. U Golubački grad se ulazilo preko drvenog mosta koji je izgrađen preko rova. Na tvrđavi se nalazi deset kula i potrebna vam je baš dobra kondicija da obiđete bar nekoliko njih. Tvrđava je velikim lancem povezana sa stenom Babakaj, koja se nalazi na sredini Dunava.

Za tvrđavu i njenu Šešir-kulu vezana je legenda o princezi koja je na silu bila udata za Turčina koga nije volela, već je bila zaljubljena u jednog drugog momka iz okoline. Njen suprug, koji je bio komandant Golubačke tvrđave, zatvorio ju je u najvišu kulu, koja je nazvana Šešir-kula zbog neobičnog izgleda. Nesrećna princeza je dane provodila razgovarajući s golubovima i hraneći ih.

Obnavljanje je započeto 2012. godine i sada sa ponosom možemo da kažemo da Golubačka tvrđava stoji rame uz rame sa nekim evropskim dvorcima i tvrđavama. Bez lažne skromnosti možemo da kažemo da izgleda čak i mnogo bolje od njih. O tome mogu da posvedoče i mnogobrojni strani turisti koji su je posetili ove godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike