Selo milionera u kojem svi žive u vilama: Kako ne mogu da putuju, napravljene su replike svetskih građevina

26.09.2021

12:30

0

Sve je počelo pedesetih godina prošlog veka kada je pokrenut posao sa aluminijumom

Selo milionera u kojem svi žive u vilama: Kako ne mogu da putuju, napravljene su replike svetskih građevina
Copyright Profimedia

Selo Huaksi je najbogatije mesto u Kini i za njega kažu da je komunistički raj koji se prostire na 240 hektara. Poznato je po visokom životnom standardu svojih građana koji uživaju u luksuzu ali samo dok su u selu. Čim a napuste, gube sve privilegije.

Huaksi je poznato pod nazivom "Prvo selo pod nebom" i nalazi se u provinciji Điangsu. Danas ima oko 2.000 staovnika i svi oni žive u identičnim vilama i, navodno, svi imaju po 250.000 dolara u banci. Pored toga, svi poseduju luksuzne automobile, zdravstvenu zaštitu i besplatno obrazovanje. Posebno je zanimljiva činjenica da svi stanovnici dobijaju ulje za kuvanje.

Pedesetih godina prošlog veka, selo je imalo samo oko 600 stanovnika a napredak im je omogućio nekadašnji sekretar Komunističke partije, Vu Renbao koji je pokrenuo posao sa aluminijumom i osnova 12 kompanija.

Otprilike trećina prihoda sela dolazi od industrije gvožđa i čelika. Huaksi uvozi sirovine iz Indije i Brazila, a zatim izvozi svoje proizvode u više od 40 zemalja. Drugi deo prihoda dolazi od fabrika tekstila kojih ima 80 gde uglavnom rade žene. 

Ali svi stanovnici se moraju pridržavati strogih društvenih smernica. Radi se sedam dana u nedelji, najčešće u industrijskom sektoru. Selo ne mogu da napuste, a ako to učine - sve gube. Novac ne mogu poneti sa sobom. U selu ne postoje klubovi i barovi i strogo su zabranjene droge i kockanje.

Profimedia
 

Kako građani stalno rade i ne mogu da putuju, u selu se nalazi Svetski park s repilikama svih slavnih građevina, poput Kipa slobode, opere iz Sidneja, Kineskog zida.

Tu je i soliter od 328 metara, sa 60 spratova u kojem se nalazi 826 soba. U prizemlju se nalazi skulptura bika koja je napravljena od čistog zlata.  

Profimedia
 

Selo se nada da će unaprediti turizam u narednom periodu. Procenjuje se da dva miliona turista godišnje dođe u kinesko selo kako bi se lično uverili u sva čuda koja se o njemu pričaju. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike