"Obučena" Trijumfalna kapija: Umetnost koja može da se dodirne (VIDEO)

17.09.2021

12:30 >> 12:44

0

Projekat koji je koštao 14 miliona evra u potpunosti je finansiran od prodaje radova pokojnog umetnika Kristofa

"Obučena" Trijumfalna kapija: Umetnost koja može da se dodirne (VIDEO)
Copyright Profimedia/Trijumfalna kapija

Tokom vikenda trg oko Trijumfalne kapije u Parizu, koji je obično vrlo opterećen saobraćajem, biće pešačka zona jer će biti predstavljena instalacija pokojnog umetničkog para Hrista i Žane Klod, koji su ovaj projekat osmislili 1961. godine.

Pročitajte i ovo:

Čuveni pariski spomenik biće obmotan sa 25.000 kvadratnih metara srebrnkastoplave tkanine i povezan sa 3.000 metara crvenog kanapa. Posetioci spomenika, koji se nalazi na vrhu avenije Šanzelize, moći će ne samo da vide materijal već i da ga dodirnu, kako su umetnici i zamislili.

Hristo Vladimirov Javašev, poreklom iz Bugarske, sreo je Žanu Klod Dena de Gijbon u Parizu 1958. i kasnije su postali ljubavni par. Žana Klod je umrla 2009, a Hristo u maju prošle godine. Spomenik je trebalo da bude obavijen prošle jeseni, ali je to odloženo zbog pandemije.

Instalaciju, koja je u potpunosti napravljena od reciklirane tkanine, Parižani i turisti će moći da vide i dodirnu do 3. oktobra.

Projekt vredan 14 miliona evra finansiran je kroz prodaju Hristovih pripremnih studija, crteža, maketa, litografija, suvenira i drugih radova, rekao je njegov rođak Vladimir Javašev, koji je najviše zaslužan za to što će Trijumfalna kapija biti “obučena”.

Pročitajte i ovo:

Umetnički duo bio je poznat po komplikovanim privremenim kreacijama, koje su uključivale prekrivanje javnih mesta tkaninom, uključujući Rajstag u Berlinu ili most Pon Nef u Parizu, i kreiranje ogromnih instalacija na određenim lokacijama, kao što je serija od 7.503 kapije u Central parku u Njujorku.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike