Čudo prirode na Filipinima: Čokoladno brdo za nauku je i danas misterija

13.04.2021

17:00 >> 14:31

0

Često nazivana osmim svetskim čudom

Čudo prirode na Filipinima: Čokoladno brdo za nauku je i danas misterija
Copyright Profimedia

Na ostrvu Bohol na Filipinima nalazi se nadaleko čuveno Čokoladno brdo. Teško je poverovati da ovo spektakularno mesto nije veštačko, ali istina je da je potpuno prirodno i da je ovaj izvanredni pejzaž jedinstven na svetu.

Ova čudna geološka formacija pokriva površinu od oko 30 kvadratnih kilometara. Brda su raširena po čitavom području koje pokriva gradove Batuan, Sagbaian, Bilar i Karmen. Visine brežuljaka variraju od 30 do 50 metara, ali najveće od njih je visoko oko 120 metara.

Neki posetioci će možda biti razočarani kada saznaju da ova legendarna brda nisu od čokolade. Tokom sušne sezone brda ravnomerno dobijaju čokoladnu braon boju. Naravno, tokom kišne sezone, ova prirodna lepota poprima zeleni izgled zbog trave. Zanimljivo je da na ovim brdima ne raste ni korov, niti drveće.

Profimedia

Ipak, formiranje Čokoladnih brda i dalje je misterija. Ni geolozi nisu uspeli da dođu do odgovora u pogledu formiranja ovog prirodnog fenomena. Uobičajena geološka teorija je da su grudvice od zemlje nastale kao rezultat morskog krečnjaka, koji leži na glinenoj podlozi.

I dok se nauka trudi da pronađe logično objašnjenje, meštani Bohola imaju svoju viziju stvarnosti.

Prema legendama, Čokoladna brda su nastala zbog džina koji je mnogo plakao jer se razočarao u ljubavi, a brda su rasla tamo gde su mu padale suze. Po drugoj legendi, dva velikana su zaratila i danima sa gađala kamenjem. Divovi su na kraju rešili svoje razmirice, ali gigantske grudve su ostale tamo gde je palo kamenje.1

Čokoladna brda proglašena su trećim filipinskim nacionalnim geološkim spomenikom i često ih u ovoj zemlji nazivaju osmim svetskim čudom.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike