Čemu je drugu Titu služila Kuća cveća pre nego što je postala njegovo grobno mesto?

18.09.2020

08:07 >> 12:32

0

Za 24sedam istoričar Dejan Ristić otkriva kako je zimska bašta predsednika SFRJ postala večna kuća

Čemu je drugu Titu služila Kuća cveća pre nego što je postala njegovo grobno mesto?
tito spomenik - Copyright Profimedia

Kuća cveća je sagrađena 1975. godine, po projektu arhitekte Stjepana Kralja. Dok je predsednik Republike Josip Broz Tito bio živ taj objekat je služio kao zimska bašta sa pomoćnom predsedničkom kancelarijom.

Drug Tito je upravo tu provodio znatan deo vremena dok je boravio u Beogradu posle rastave, ali ne i zvaničnog razvoda od svoje dugogodišnje supruge Jovanke (Budisavljević) Broz, a posebno od 1977. godine pa sve do smrti.

profimedia

Sam objekat, izrazito pravougaonog oblika, sastoji se iz tri osnovna dela: cvetne bašte u njegovoj sredini, dva paralelna niza privatnih i radnih prostorija sa obe strane, dok se nasuprot ulaza nalazi terasa sa lepim pogledom na prestoni Beograd.

Zdanje Kuće cveća nalazi se u prijatnom parkovskom ambijentu koji je sve do 1980. godine činio deo kompleksa glavne jugoslovenske predsedničke rezidencije.

Predsednik Tito je po sopstvenoj želji upravo tu i sahranjen 8. maja 1980, dok je objekat Kuće cveća od 1982. godine otvoren i za posetioce.

U središtu samog zdanja nalazi se sarkofag impozantnih dimenzija, izrađen od belog venčačkog mermera, težak čak devet tona, ispod koga se nalaze posmrtni ostaci doživotnog predsednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita.

Na sarkofagu se, takođe, mimo svih očekivanja, nalazi samo krajnje jednostavan i koncizan natpis koji glasi:

,,Josip Broz Tito 1892-1980.ˮ

Zabeležio je u knjizi “Mitovi srpske istorije” istoričar Dejan Ristić.

Promo/Bojan Džodan

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike