Malo jezero sa plutajućim selom na kome se peca kroz prozor

09.11.2022

13:34

0

Autor: 24sedam

Poslednjih godina postalo je hit među pejzažnim fotografima

Malo jezero sa plutajućim selom na kome se peca kroz prozor
Jezero Bokod - Copyright Profimedia

Bokodi u Mađarskoj je malo i pitomo veštačko jezero, s drvenim kućicama načičkanim po vodi. Do njih vode staze preko jezera, a uprkos hladnim zimama ono se retko zamrzava. Razlog tome je konstantna  cirkulacija hladne vode jezera i tople vode koja dolazi od obližnje elektrane.

Izgrađeno je 1961. godine, paralelno sa izgradnjom termoelektrane u Orošlanju za površinsko isparavanje i skladištenje rashladne vode zagrejane u kondenzatorima elektrane. Temperatura je bila idealna za ribu, pa je jezero ubrzo postalo popularno odredište ribolovaca.

Kako su godine prolazile, jezero Bokodi je postalo pravi raj za pecaroše, a svuda oko njega izgrađene su ribolovačke kolibe na štulama, od kojih se većini pristupa preko drvenih šetališta.

Profimedia
 

Vijugavi drveni molovi vode do malih, crvenih, plavih i žutih kućica koje plutaju na vodi koje vlasnici ljubomorno čuvaju pa ne očekujte preveliko oduševljenje i radost što ste došli, ali je svakako u pitanju lepo mesto za ljubitelje prirode koji žele mirnu šetnju i dobre fotografije pitoresknog sela.

Iako izgleda zgodno za odmor u prirodi, malo ko osim lokalnog stanovništva je uopšte znao za ovo mesto. Sve dok se 2014. godine fotografija ovog jezera nije pojavila na Internetu.

Profimedia
 

Kako to inače biva, porastao je interes za tim slikovitim mestom, ali, srećom pa ga turisti još nisu pregazili i većinu vremena u njemu vlada idilični mir.

Posetioci kažu da je najbolje vreme za dolazak taman pred zalazak sunca, kada nebo naizgled gori iznad krovova kućica.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike