Ovaj grad je smešten u podnožju švajcarskih Alpa i s pogledom na nestvarno jezero

30.09.2022

15:30

0

Autor: 24sedam

Švajcarska je poznata po svojim prelepim pejzažima

Ovaj grad je smešten u podnožju švajcarskih Alpa i s pogledom na nestvarno jezero
Švajcarska - Copyright Profimedia

Lugano je grad sa dugom istorijom i tradicijom. Ovaj prostor je bio naseljen još u paristoriji. U vreme starog Rima naselje nije imalo veći značaj, ali se tokom srednjeg veka veoma brzo razvijalo. Lugano je status grada dobio 1209. godine, a u okvir Švajcarske Konfederacije ulazi 1513.

Profimedia
 

U vreme Napoleonovih ratova u njega ulazi francuska vojska, da bi nakon toga bio vraćen Konfederaciji. Tokom devetnaestog veka započinje moderan razvoj Lugana, i taj trend traje i danas. Lugano je značajna turistička destinacija na mapi Švajcarske, sa brojnim kulturno – istorijskim i drugim znamenitostima.

Turističke atrakcije

Katedrala San Lorenzo je najprepoznatljivija građevina u Luganu. Poznata je po svom zvoniku, ali i po renesansnom stilu dekoracije, i brojnim freskama kojima je oslikana unutrašnjost. Crkva postoji još od ranog srednjega veka, da bi 818. godine postala sedište župe. Katedralom je proglašena 1888. godine. Od nje se pruža predivan pogled na centar Lugana i Lugansko jezero.

Crkva Svete Marije od anđela potiče iz šesnaestog veka, a poznata je po fresci Hristove muke.
Piazza della Riforma je glavni gradski trg. Ovde posetioci mogu da se opuste u jednom od brojnih kafića, i da uživaju u okruženju u kome se nalaze.
Profimedia
 

Monte Brè i Monte San Salvatore su dve planine koje svake godine posećuje veliki broj turista. Monte Brè je planina istočno od Lugana, a njen najviši vrh dostiže 993 metra. Do vrha se može doći peške ili žičarom, a odavde se pruža nesvakidašnji pogled. Posetioci mogu da uživaju u rekreaciji, ili poseti slikovitom selu Brè. Monte San Salvatore se nalazi sa južne strane Lugana, a sa vrha ove planine se pruža predivan pogled na Lugansko jezero i okolne planine. Najviši vrh San Salvatorea je 912 metara, a do njega takođe vodi žičara. Moguće je i penjanje pešaka, za šta treba nekih pola sata.

Profimedia
 

Alprose fabrika čokolade se nalazi na svega nekoliko kilometara od Lugana. Alprose je najveći proizvođač čokolade u Švajcarskoj, i za javnost je otovren svakog dana. Posetioci mogu da se upoznaju sa procesom proizvodnje, ali i da probaju neke od najlepših ukusa ove sjajne poslastice.

Profimedia
 

Zoo vrt se nalazi na obali reke Magliasina. Ovo je mali vrt sa preko 100 životinja iz raznih delova sveta.

Profimedia
 

Jezero Lugano se prostire na površini od 48, 7 kvadratnih kilometara, od kojih se u Švajcarskoj nalazi 30, 7. Najveća dužina jezera iznosi 35 km, širina 3 km, a dubina 288 metara. ovde se nalazi sesvakidašnje prirodno okruženje, a poseticoi mogu da uživaju u raznim aktivnostima. Čudnovat pejzaž, predivne kuće uz obale jezera, čine da se ovde zaista pruža nezaboravno uživanje.

Profimedia
 

Lugano je grad glamura, zbog čega se sve češće naziva „ švajcarski Monte Karlo “. u njega svake godine dolazi sve veći broj poznatih osoba, ali i veliki broj turista. Lugano nije kao ostali delovi Švajcarske, ovde odiše mediteranska atmosfera, pa ga mnogi doživljavaju kao da su na moru. Lugano je zaista savršena destinacija za nezaboravno uživanje i odmor.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike