Ledena ekspedicija! Pećina sa 100 metara dugim tunelom privlači turiste iz celog sveta

18.09.2022

09:04

0

Autor: 24sedam

Jedinstvena planinska panorama

Ledena ekspedicija! Pećina sa 100 metara dugim tunelom privlači turiste iz celog sveta
profimedia-0331006899 - Copyright Profimedia

Jedna od najposebnijih švajcarsko-alpskih atrakcija je svakako glečer Rona na jugu zemlje, nedaleko od granice sa Italijom. Lako dostupan i impresivan, svake godine privlači hiljade posetilaca - ali, kao i mnogi drugi glečeri na svetu, ima isti problem kao i oni. Topi se.

Tokom 19. veka glečer na izvoru reke Rone protezao se sve do dna doline u blizini zaseoka Hamlet, pa su gosti hotela Grand mogli da ga vide. Danas se veliki deo glečera otopio, ostavljajući za sobom vidljiv trag gole stene i glečerskog jezera.

Profimedia
 

Kao uspomena na "Ledeno doba" ostala je prelepa ledena pećina kod hotela Belvedere sa svojim 100 metara dugačkim ledenim tunelom. Ceo hodnik, odnosno pećina je od leda i jedino što po nekoj logici prirode ovde ne pripada jesu drvene daske na podu.

Svake godine se ova pećina ponovo urezuje u led glečera i ovaj proces traje oko četiri nedelje. Njegov obilazak traje oko pola sata, a za to vam nije potreban vodič, već posetioci sami idu na ovu ledenu ekspediciju.

Profimedia
 

Plaća se ulaznica, a doživljaj će biti neprocenjiv, pogotovo što je reč o destinaciji koja nije pretrpana turistima. Ako izbegnete sezonu, odnosno jul ili avgust, srešćete vrlo malo ljudi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: pun kufer

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike