Ova pećina je najduža u našoj zemlji, a predstavlja i značajno arheološko nalazište

25.08.2022

13:10

0

Autor: M. J.

Staza je dugačka čak 800 metara

Ova pećina je najduža u našoj zemlji, a predstavlja i značajno arheološko nalazište
Screenshot_257 - Copyright youube/printskrin/bor030

Prva ispitivanja Lazareve pećine izvršio je Feliks Hofman 1882. godine a nekoliko godina kasnije i Jovan Cvijić. Pećina je nastala od podzemne reke koja i dalje protiče kroz nju. Zaštićena je kao spomenik prirode od 1949. godine, a takođe je proglašena i objektom geonasleđa Srbije.

youube/printskrin/bor030
 

Pećina u sebi skriva ogromno blago u vidu ostataka predmeta i životinja iz praistorijskog doba. U njoj se nalaze ostaci predmeta od bakra, poput igle i kopče, i fosili danas izumrlih životinjskih vrsta, poput pećinskog medveda, lava i hijene. Na godišnjem nivou pećina ugosti na hiljade turista koji imaju priliku da osete duh. 

youube/printskrin/bor030
 

U njoj se nalaze ostaci predmeta od bakra, poput igle i kopče, i fosili danas izumrlih životinjskih vrsta, poput pećinskog medveda, lava i hijene. Na godišnjem nivou pećina ugosti na hiljade turista koji imaju priliku da osete duh davnina kroz prelepe dvorane poput: 

Prestone dvorane

Koncertne dvorane 
Dvorane slepih miševa
youube/printskrin/bor030
 

Današnji stanovnici pećine su većinom slepi miševi koji dodatno uvećavaju osećaj strahopoštovanja prema ovom monumentalnom nasleđu.

youube/printskrin/bor030
 

Mere zaštite i pravila ponašanja

Tokom posete pećini obavezno je držati se mera bezbednosti i pravila ponašanja datih od strane vodiča. Nije dozvoljeno trčanje, vikanje, diranje eksponata i penjanje po delovima pećine koji mogu da ugroze bezbednost.
youube/printskrin/bor030
 

Kako doći do Lazareve pećine?
Lazareva pećina je udaljena od Beograda oko 220 kilometara. Do pećine se dolazi preko Brestovačke banje, iz sela Zlot, koje se nalazi na 18 kilometara od Bora.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike