Italijanska banka u trezoru čuva poluge sira, a kredit i dugove možete plaćati u parmezanu

03.07.2022

18:34

0

Banka u italijanskoj regiji Emilia-Romagna, dozvoljava svojim klijentima da koriste točkove od parmezana kao zalog za kredite

Italijanska banka u trezoru čuva poluge sira, a kredit i dugove možete plaćati u parmezanu
Proizvodnja parmezana - Copyright Profimedia

Italijanska banka Credito Emiliano na prvi pogled izgleda kao sasvim obična banka. Luksuzna zgrada na čijim vratima stoji portir, šalteri na kojima rade službenici u poslovnim odelima, uređaji za sigurnost, automat sa rednim brojem čekanja…

Ali, njena posebnost skriva se u skladištima i trezorima u kojima se, umesto zlatnih poluga i novčanica čuvaju kolutovi sira.

Razlog zbog kojeg su se odlučili na ovaj potez jeste posebna vrsta parmezana zvana Parmigiano-Reggiano, a poznata je i pod nadimkom „princ parmezana“.

Profimedia
 

Reč je o tako skupocenom i vrednom parmezanu da sada i doslovno vredi poput zlata. Samo jedan kolut ovog parmezana vredi između 300 i 400 eura.

Zaposleni u banci redovno čiste, rotiraju, pa čak i probaju svaki točak. Sve u svemu, ova imovina navodno vredi oko 190 miliona evra.

Naravno, Credito Emiliano je kompleks visoke bezbednosti okružen bodljikavom žicom kako bi se osigurala sigurnost imovine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tiziana Fait (@motorinrosa)

Ali, kako funkcioniše poslovanje sa ovakvom bankom?

Zamislite da ste italijanski poljoprivrednik i da vam treba novi traktor ili oprema za imanje. U tom slučaju, idete pravo u banku kojoj ćete dati svoj sir, a oni vama novac.

Radnici banke brinu za uzgoj sira kada ga preuzmu, a „običan čovek“ je srećan što svoje dugove i kredite može velikim delom podmiriti sirom umesto novcem. Banka kasnije preprodaje sir i namiruje dugove, a pritom i fino zaradi.

Čak se razmišljalo o tome da banka počne da prima i druge valute poput pršute ili maslinovog ulja, ali kako su te namirnice teže za održavanje i čuvanje, od te ideje se brzo odustalo.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike