Atrakcija koja privlači turiste iz celog sveta: Ove stepenice su najšire u Evropi, i mamac su za zaljubljene parove

21.06.2022

09:30

0

Autor: A.G.

Jedno od najlepših atrakcija Večnog grada

Atrakcija koja privlači turiste iz celog sveta: Ove stepenice su najšire u Evropi, i mamac su za zaljubljene parove
profimedia-0295481813 - Copyright Profimedia

Španske stepenice u Rimu privlače turiste iz celog sveta, a za njihovu slavu zalužni su mnogi veliki filmski hitovi, važni događaji, modne revije...

Ima ih tačno 135

Ipak, ako pokušate sami da ih prebrojite, stićićete do brojke od 136. Razlog je sistem za odvodnjavanje koji je uzdignut pa se često pogrešno smatra prvim stepenikom. Zanimljvo je da su španske stepnice najšire stepenice u celoj Evropi, što ih čini savršenim mestom za sastanke.

Ali, zašto „španske“?

Možda izgleda čudno da znamenitost u glavnom gradu Italije, koju je dizajnirao italijanski arhitekta, a finansirao francuski diplomata dobije ime po Španiji. Ipak, logika postoji.

Piazza di Spagna u podnožju stepenica je nazvana po tamošnjoj španskoj ambasadi, tako da se naziv jednostavno proširio na stepenice, koje su izgrađene u 18. veku da bi povezale i ambasadu i crkvu Trinita dei Monti sa Svetom stolicom, sedištem katoličke crkve u Rimu.

Profimedia
 

U vreme gradnje bile su to veličanstvene i široke stepenice kakve se nisu mogle do tada videti u Evropi. Čitav prizor ulepšan je raskošnom fontanom čudnog imena Fontana della Barcaccia ili „ružni brod“ jer liči na brod koji tone.

Gradska legenda kaže da je fontana izgrađena po papskom naređenju, inspirisana poplavom koja je odnela ribarski čamac sve do trga.

Profimedia
 

Stepenice nisu mesto za piknik

Usred gradske trgovačke četvrti, španske stepenice mogu izgledati kao savršeno mesto za pauzu za piknik - ali ne tako brzo. Rimski urbani propisi sprečavaju bilo koga da jede na stepenicama, kao deo napora da se one zadrže čistim. Nakon poslednje restauracije, možete očekivati da će se ovo pravilo još energičnije sprovoditi.

Profimedia
 

Uticaj pop kulture

Španske stepenice su stekle još veću popularnost nakon filma „Praznik u Rimu“ iz 1953. sa Odri Hepbern i Gregori Pekom u glavnim ulogama. U filmu se može videti Odri Hepbern kako baca sladoled na zemlju. Ne preporučujemo vam ovakvo ponašanje jer bi moglo da vas košta ne tako male kazne za bacanje smeća na stepenice.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike