Posle šetnje najopasnijim mestom na svetu turisti ulaze pravo u čajdžinicu - Na visini od 2160 metara

10.05.2022

12:49

0

Kažu da sa ovih staza padne i do 100 ljudi godišnje

Posle šetnje najopasnijim mestom na svetu turisti ulaze pravo u čajdžinicu - Na visini od 2160 metara
profimedia-0533023339 - Copyright Profimedia

Planina Hua ili kineski Huašan jedna je od pet svetih planina u Kini, važno duhovno mesto u najmnogoljudnijoj zemlji sveta.

Hodočasnici, monasi i monahinje naseljavaju planinu i okolna sela. Mreža opasnih i strmih staza za pešačenje omogućava im da stignu do pet vrhova planine Huašan, od kojih svaki ima versku strukturu kao što je čajdžinica na južnom vrhu. Zajedno, ovih pet vrhova formiraju tačke u obliku cveta.

Profimedia
 

Poznata kao sveta planina kineske nacije, smatra se najpasnom planinom u Kini, što bez sumnje utiče na njenu popularnost. Sastoji se od podmuklih stepenica, strmih planina, klimavih dasaka i nezgrapnih gvozdenih stepenica.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Elena (@ele_siracusa)

Svake godine mnogo hrabrih planinara poseti ovo mesto kako bi iskusilo njegove opasne staze od dasaka na liticama koje oduzimaju dah.

Profimedia
 

Iako strm, početak putovanja je prilično uzbudljiv. Stepenice su zastrašujuće, ali ironično, smatraju se najlakšim delom puta. Prošarane su slamnatim kućama i selima koja su se pojavila na padini planine.

Nažalost, planina ja poznata po kobnim padovima, ali to ne sprečava one koji traže uzbuđenja da pohrle na njene staze.

Iako se ne vodi zvanična statistika, neki kažu da se broj kreće oko 100 smrtonosnih padova godišnje. S toga i ne čudi što neki od opasnijih delova staza imaju imena kao što su Pukotina od sto stopa i greben Crnog zmaja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by helene (@zhangotango_)

Sigurnosne mere su dostupne i predlažu se svima. Iznajmite pojas za samo 5 dolara po osobi. Takođe, savetuje se i kaciga zajedno sa parom rukavica za planinarenje koje sprečavaju klizanje ruku.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike