U ovom gradu živi 150.000 ljudi: Niko od njih ne vozi automobil, evo šta im je prevozno sredstvo

24.01.2022

12:35

0

Fes ili Fez je najstariji od četiri kraljevska grada Maroka

U ovom gradu živi 150.000 ljudi: Niko od njih ne vozi automobil, evo šta im je prevozno sredstvo
Morko 5 - Copyright Pixabay

Grad Fes u Maroku u sebi krije još jedan grad. Velika medina u Fesu, nazvana Fes el Bali (Stari Fes), gotovo je u potpunosti očuvan srednjovekovni grad. U medini živi više od 150.000 stanovnika, što je čini najvećim naseljenim područjem u kojem se ne voze automobili. Ovde se ipak ne mora stalno pešačiti, kao prevozno sredstvo mogu se koristiti motor i kočija.

Pixabay
 

Fes ili Fez je najstariji od četiri kraljevska grada Maroka i drugi po veličini grad u ovoj zemlji.

Fes u Maroku je i povrtak u prošlost, a dinastija Idrisid je osnovala Fes el Bali. Danas se on smatra najbolje očuvanim gradom u celom arapsko-muslimanskom svetu. Glavna turistička atrakcija Fesa su stare, visoke zidine, kroz koje na nepravilnim razmacima prolaze gradska vrata, nazvana bab. U prošlosti, noću se nije moglo ući u grad. Nekoliko četvrti u samoj medini podeljeno je vratima smeštenim u uskim prolazima.

Pixabay
 

Medina je delom nepopločana, a u njoj se nalaze radionice brojnih zanatlija. Možete gledati i kako majstori proizvode razne predmete. Čest prizor su magarci koji nose teret.

Medina je pod zaštitom Uneska od 1981. godine, od kada  je dobar deo obnovljen i ponovno mu je vraćen sjaj, a i ponos njenim stanovnicima. Očarava jedinstvenom arhitekturom, a u njoj ćete odmah primetiti životni stil, veštine i kulturu koji uspešno odolevaju modernizaciji. Kažu da niste dobro upoznali medinu sve dok u njoj toliko ne izgubite orijentaciju da morate pitati za smer.

Preporuka je ne kretati se malim ulicama medine u kasne noćne sate, a kada smo kod uličica, široke su samo 50 centimetara.

Pixabay
 

Medina u Fesu je prava turistička atrakcija, koju ćete lako naći. S nekoliko terasa kuća, možete gledati tradicionalno bojenje i obradu kože, prizor koji se nije promenio 11 vekova.

Kožarske radnje u Fesu su među najstarijim na svetu. Koža se iz ovog grada izvozi po celom svetu i to je najbolji suvenir koji možete iz njega poneti.Tradicionalni karakter ovog grada pružiće potpuno drugačji odmor od modernog načina života.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike