Kočije sa konjima, gledanje u dlan i ples u nošnjama čine najveći romski sajam u Evropi

08.01.2022

16:30

0

Autor: 24sedam

Veruje se da su koreni ovog sajma formirani već u 17. veku

Kočije sa konjima, gledanje u dlan i ples u nošnjama čine najveći romski sajam u Evropi
profimedia-0247669750 - Copyright Profimedia

Na severu Engleske odvija se gotovo filmski prizor.

Hiljade konja u reci, stare drvene zaprege i kočije parkirane uz obalu, muzika i vesela ekipa u šarenim nošnjama.

Naime, u mestu Kambrija svake godine u isto vreme okupi se oko 10.000 Roma i škotskih putnika sa svojim karavanima i konjima. Ovde dolaze na godišnji sajam konja koji se danas smatra najvećim romskim sajmom u Evropi.

Profimedia
 

Reč je o veoma staroj tradiciji budući da su koreni ovog sajma formirani već u 17. veku. Verovali ili ne, sajam je za svo to vreme otkazan tek dva puta u istoriji, drugi put zbog pandemije koronavirusa.

Premda je 2020. godine bio službeno otkazan, okupilo se šest pripadnika u skladu sa praznovjerjem da će sajam zamreti ako se ne održi.

Profimedia
 

U skladu sa romskim običajima, ceo događaj se odvija organizovano, ali spontano. Službeno, manifestacija nema organizatora, ali takozvane starešine svake godine dogovore sa gradskim vlastima osnovne stvari, dozvole, javne wc-e, prostore za sajam i konje…

Osim sajma konja, ovde možete zaviriti u šatore gde će vam gatare gatati iz staklene kugle ili dlana, te obaviti šoping na lokalnom buvljaku.

Profimedia
 

Ceo grad tih dana oživi na drugačiji način, a oni koji nisu spremni za avanturu kampovanja ili spavanja u kočiji, sigurno će se dobro snaći i u obližnjim hotelima. Diskriminacije nema i svi su dobrodošli – kako god da su došli, piše punkufer.dnevnik.hr.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike