Društveno prihvatljivo ponašanje u Rusiji: Dok su šale o političarima i religiji potpuno dobrodošle, vicevi na račun porodice smatraju se vrlo uvredljivim

16.04.2021

20:30

0

Autor: A.Gligorijević

Kavaljerstvo u Rusiji je zakon

Profimedia

U većini putnih vodiča možete pronaći informacije o tome šta je strogo zabranjeno raditi kada odete u turističku posetu Rusiji.
Dok su šale o političarima, rasi, religiji i polu potpuno dobrodošle, vicevi na račun porodice smatraju se vrlo uvredljivim.

Rukovanje s rukavicama

Rukovanje s rukavicama se smatra vrlo nepristojnim. Ukoliko želite nekome da izrazite poštovanje onda odmah skinite rukavice, ma koliko da je hladno.

Nikada ne odbijajte piće

Ljubav Rusa prema alkoholu nije samo mit, već stvarnost koju nećete moći da izbegnete. Gde god odete bićete ponuđeni pićem, a ako ga odbijete to će se smatrati uvredom i nepristojnim ponašanjem.

Ukoliko prihvatite piće Rusi će nastaviti da vam pune čašu sve dok ne napustite bar. Savet je da alkohol u Rusiji pijete polako jer čim nivo opadne, očekujte da će vam čaša uskoro ponovo biti puna.

Šale na račun porodice

Dok su šale o političarima, polu, rasi, religiji i seksualnoj orijentaciji u Rusiji potpuno dobrodošle, vicevi na račun porodice smatraju se uvredljivima. Stoga, ne spominjite ničiju sestru ili brata, ako ne želite da iskusite hladne zime Sibira.

Profimedia

Zviždanje u zatvorenom prostoru

Rusi povezuju zviždanje sa finansijskim teškoćama. Posebno je loše zviždati u tuđoj kući jer tako, po verovanju Rusa, navlačite zlu sudbinu na ukućane.

Žene ne smeju da nose teško

Kavaljerstvo u Rusiji je zakon. Muškarac obavezno nosi teške stvari, a često će svoju pomoć ponuditi i nepoznatoj ženi na ulici.

Nepoštovanje starijih

Ako se vozite javnim prevozom i vidite da starija osoba stoji dok vi sedite, kao znak poštovanja morate ustati i prepustiti joj svoje mesto. Naravno, ovo pravilo važi svuda u svetu…

Profimedia

Podeliti račun

U Rusiji je običaj da onaj ko zove na večeru mora da plati račun. Stoga neka vam ne pada na pamet da podelite račun za večeru ako ste zvali prijatelje da se vidite.

Najbolje je da ne spominjete Krim, Ukrajinu i izbore

Rusi su poznati kao velike patriote pa bi bilo kakav komentar mogli da shvate vrlo lično. Naročito ih nerviraju pretenciozni zapadnjaci, s naglaskom na Amerikance, koji se žale na hladnoću, hranu, Putina i druge stvari, ne shvatajući da njihova zemlja nije ceo svet već samo jedan njegov manje obrazovani deo.

Smeškanje nepoznatim ljudima

Rusi čuvaju svoj osmeh za prijatelje i porodicu. Smejanje nepoznatim osobama može se smatrati uvredljivim, posebno u javnom prevoz, pišu nezavisne.com.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju –24sedam.rs

Pročitajte još:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti