Šest godina bez Sinana Sakića: Malo ko zna da se ovime bavio pre nego što se proslavio, a ovu pesmu je i snimio u suzama

01.06.2024

08:45

0

Pevač je sahranjen na muslimanskom groblju u rodnoj Loznici

Šest godina bez Sinana Sakića: Malo ko zna da se ovime bavio pre nego što se proslavio, a ovu pesmu je i snimio u suzama
Sinan Sakić - Copyright ATAImages/Antonio Ahel

Sinan Sakić preminuo je na današnji dan, 1. juna, 2018. godine. Prethodno, podsetimo, pevač je bio hospitalizovan i ustanovljeno je da mu je transplantacija jetre preko potrebna. Međutim, stanje mu se onda pogoršalo i on je, na veliku žalost najpre njegovih najbližih, umro u svojoj 62. godini. Sahranjen je tri dana posle smrti na muslimanskom groblju u rodnoj Loznici.

Pre nego što se proslavio, prema njegovim biografskim podacima koji se mogu pronaći i onaljn, Sinan je konobarisao u jednoj kafani i tvrdio da ne zna da peva. Jednom prilikom, međutim, izvesni čovek ponudio mu je 500 dinara (u tom trenutku - dve njegove mesečne plate) samo da ga, ipak, čuje kako peva. Sakić se latio mikrofona, zapevao, oduševio galantnog gosta, a mikrofon više i nije ispuštao iz ruku.

Učio bi, pisalo se, po pet pesama dnevno i na reprtoaru su mu onda bile numere Šabana Šaulića, Tome Zdravkovića... Bio je i sreće da ga čuju vrlo iskusni autori poput Radoja Mitrovića i Miodraga M. Ilića, kom se Sinanovo izvođenje i te kako bilo dopalo; naime, nije prošlo mnogo, a Sakić je već snimao svoju prvu pesmu („Rastanak kraj reke").

Kasnije, „na red" je došla saradnja s Miletom Basom, pa zatim i „Južni vetar".

Sinan Sakić, ATAImages/ Antonio Ahel
 

Svojevremeno, Sakić je ispričao kako u svakoj njegovoj pesmi ima 90 odsto njega. Da ga neka „ne dotakne", nikada je ne bi otpevao, bez obzira i na eventualna očekivanja da kakva postane ogroman hit. Dok je, primera radi, snimao „Oče moj" - poznato je da je i u studiju plakao, misleći na svog oca koji je umro prilično mlad. Na koncertima je gotovo i nije izvodio koliko je bio ganut istom.

Brojni fanovi dan-danas ga, osim po ogromnim hitovima, pamte i po koncertima koje je držao na Tašmajdanu. Udovica Sabina, sa namerom da održi sećanje na njega, u rodnoj Loznici pevača protekle godine otvorila je i muzej.

Sa njom je, inače, dobio naslednike Đulkicu i Alena, a prva žena Velida rodila mu je Medu i Rašida. Sabinine sinove Elvisa i Ernesta takođe je gledao kao svoje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike