Na dodelu Oskara je otišlo 56,9 miliona dolara! Ovako čuvena ceremonija izgleda u brojkama: Samo je crveni tepih koštao 24.700!

10.03.2024

21:15

0

Postavljalo ga je 18 radnika

Na dodelu Oskara je otišlo 56,9 miliona dolara! Ovako čuvena ceremonija izgleda u brojkama: Samo je crveni tepih koštao 24.700!
Prirpeme za dodelu Oskara 2024. godine - Copyright Profimedia

Ovogodišnju, 96. dodelu Oskara, Džimi Kimel će voditi četvrti put u svojoj karijeri - ali to nisu i jedine brojke koje čine ovaj veliki događaj, tradicionalno organizovan u Dolbi teatru u Holivudu. Čitava ceremonija, prema pisanju „WalletHub-a", koštala je 56,9 miliona dolara; 33 odsto nominovanih za nagradu su žene, napominju potom analitičari, ističući da je to najveći procenat u poslednje tri godine. 

Crveni tepih

Postavljanje crvenog tepiha pred dodelu Oskara 2024, Profimedia
 

Za razliku od protekle, 2023, kada je tepih bio boje šampanjca prvi put posle šest decenija, 2024. poznati će do hale šetati - po klasičnom, crvenom tepihu.  

Osamnaest radnika ga je postavljalo oko 600 sati. Dug je 50.000 kvadrtanih stopa (30 rolni je iskorišćeno, napominje tamošnja štampa) i koštao je 24.700 dolara. 

Odevne kombinacije

Za razliku od onih koji gotovo redovno dolaze na ovu dodelu i koji, procenjuje se, „puknu" milion i po na svoj stajling, „prvaci" ne mogu ni da privire na ceremoniju dok ne potroše 266.000 dolara „na krpice". 

„Titulu" najskuplje odevene glumice za ovaj šou dan-danas nosi Kejt Blančet, koja je 2014. obukla haljinu od 18,1 milion dolara.

Kejt Blančet, Profimedia
 

Lejdi Gaga, s druge strane, još uvek je pevačica čija je ogrica nošena na Oskaru pre pet godina koštala 30 miliona.

Lejdi Gaga, Profimedia
 

Brojevi se samo nižu

Pored toga što će se sve odvijati četvrti put pod Kimelovom voditeljskom palicom, spisak oskarovskih brojki od najniže ka najvišoj sadrži još i:

0 - broj nominovanih glumaca koji su bili nominovani i prošle godine

1 - broj žena nominovanih za najboljeg reditelja (Žastin Trije)

7 - broj nominovanih koji nisu belci (Lili Gladstoun, Kolman Domingo, Džefri Rajt, Sterling K. Braun, Danijela Bruks, De'Vajn Džoj Rendolf, Amerika Ferera)

10 - broj nominovanih po prvi put (Amerika Ferera, Kilijan Marfi, Kolman Domingo, Danijela Bruks, De'Vajn Džoj Rendolf, Emili Blant, Džefri Rajt, Lili Gladstoun, Sandra Hiler, Sterling K. Braun)

13 - broj nominacija za „Openhajmera"

92 - broj zemalja koje su prijavile filmove za Najbolji međunarodni dugometražni film

200 (minimum) - zemalja koje će imati priliku da prate ceremoniju putem malih ekrana

400 dolara - košta svaka statuica Oskara

Oskar, Profimedia
 

178.000 dolara - vrednost poklon paketića

1,85 miliona dolara - cena reklame u okviru Oskara od 30 sekundi

170 miliona dolara - ide u kasu Los Anđelesa zahvaljujući dodeli

Brojevi koji se ne zaboravljaju

Godine 2002. odvio se Oskar koji je trajao čak 263 minuta. Prošlogodišnji, prenosi „Writerofpop", iako se činilo da ga je stigao, trajao je tačno 217 minuta. 

Drugi broj koji se ne zaboravlja je dvadeset - nagrađeni u kategorijama za najboljeg glumca i glumicu u okviru idućeg projekta imaju plate veće za 20 odsto, što je posebno dobro ukoliko se uzme u obzir da karta za „Vanity Fair" oskarovsku žurku navodno košta 100.000 dolara.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike