Oni su predstavljali Srbiju na "Pesmi Evrovizije": Sa prvom smo pobedili, a evo kako smo se kotirali sve do danas!

03.03.2024

06:45

0

Od 2007. godine se Srbija predstavlja na ovom takmičenju kao nezavisna

Oni su predstavljali Srbiju na "Pesmi Evrovizije": Sa prvom smo pobedili, a evo kako smo se kotirali sve do danas!
Predstavnici Srbije na Evroviziji od 2007. do danas - Copyright Antonio Ahel/ATA Images/Profimedia

Takmičenje "Pesma Evrovizije" okuplja predstavnike zemalja sa svih strana Evrope, a tu se mogu čuti sjajne pesme, videti neverovatni performansi i naslutiti veliki hitovi.

Srbija je svoj debi na "Pesmi Evrovizije" kao nezavisna država imala 2007. godine, a od tada pa do danas smo bili i na vrhu, ali i na dnu.

2007 - Marija Šerifović - Molitva

Prvo, pa Marija! Šerifovićeva je te godine u Helsinkiju odnela pobedu i dovela Evroviziju u Srbiju. Ona je tada osvojila čak 268 poena. 

2008 - Jelena Tomašević - Oro

Čast da Srbiju predstavlja na Evroviziji u svojoj zemlji imala je Jelena Tomašević, koja je tada osvojila prilično visoku poziciju, čak 6. mesto sa 160 poena.

2009 - Marko Kon i Milaan - Cipela

Nažalost, ovaj dvojac nije uspeo da se plasira ni u finale te godine u Moskvi.

2010 - Milan Stanković - Ovo je Balkan

Milan je dočekao trenutak da predstavlja Srbiju na Evroviziji te 2010. godine u Oslu sa veoma interesantnom pesmom, a u finalu je osvojio 13. mesto sa 72 poena.

2011 - Nina - Čaroban

Nina je sa ovom pesmom otišla u Diseldorf, a iako je imala 85 poena, osvojila je jedno mesto ispod Milana prethodne godine, dakle 14. poziciju.

2012 - Željko Joksimović - Nije ljubav stvar

Nakon uspeha koji je doživeo sa pesmom "Lane moje" 2004. godine, Željko je, osam godina kasnije, otišao u Baku i ponovo pokazao da je i te kako interesantan evrovizijskoj publici. Tada je osvojio treće mesto, sa 214 poena. Te godine je pobedu odnela Lorin, zahvaljujući kojoj će se i ove godine takmičenje održati u Švedskoj.

2013 - Moje 3 - Ljubav je svuda

Nažalost, Mirna, Sara i Nevena su doživele sudbinu Marka Kona u Švedskoj - nisu prošle u finale.

2014 - Nema predstavnika

Nažalost, iz finansijskih razloga, odlučeno je da delegacija Srbije neće učestvovati na "Pesmi Evrovizije" koja je tada održana u Kopenhagenu. Pobednik te godine bila je Končita Vurst.

2015 - Bojana Stamenov - Beauty never lies

Nakon godinu dana pauze, Bojana Stamenov odlazi u Beč i osvaja 10. mesto sa 53 poena. Tada su je mnogi nazvali "srpskom Adel".

2016 - Sanja Vučić ZAA - Goodbye (Shelter)

Sanja se prvi put oprobala na Evroviziji u Švedskoj pre osam godina sa pesmom koju je za nju uradila Ivana Peters. Iako raskošnog glasa i talenta, osvojla je tada 18. mesto sa 115 poena.

2017 - Tijana Bogićević - In too deep

Tijana, nažalost, nije uspela da se plasira u finale te godine u Kijevu.

2018 - Sanja Ilić i Balkanika - Nova deca

U Lisabonu nas je predstavljao vrsni umetnik, a on i njegova "Nova deca" osvojili su 19. mesto sa 113 poena.

2019 - Nevena Božović - Kruna

Nakon neuspeha sa grupom, Nevena odlazi sama te godine na Evroviziju u Tel Aviv i osvaja 18. mesto sa 89 poena.

2020 - Hurricane - Hasta la vista

Nažalost, svi se sećamo tužnog perioda koji smo prošli pre četiri godine tokom pandemije koronavirusa. Upravo zato te godine Evrovizija nije održana u Roterdamu.

2021 - Hurricane - Loco, loco

Naredne godine se situacija smirila, pa je Roterdam mogao, uz mere opreznosti, da ugosti goste iz čitave Evrope i šire. Odlučeno je tada da Hurricane predstavljaju Srbiju, jer to nisu mogle godinu ranije. Međutim, kako je pesma od prošle godine već bila u javnosti, morale su da odu sa novom. Osvojile su 15. mesto sa 102 poena.

2022 - Konstrakta - In corpore Sano

Konstrakta je pre dve godine potpuno zaludela Evropu svojom pesmom, pa je zasluženo osvojla 5. mesto u Torinu, sa čak 312 poena. 

2023 - Luk Blek - Samo mi se spava.

Najlošiji plasman otkako se Srbija predstavlja kao nezavisna država imao je Luk Blek. U Liverpulu je osvojio 24. mesto sa svega 30. poena. 

Ove godine predstavljaće nas  sa pesmom , a da li će uspeti da ponovi uspeh Marije Šerifović i ponovo dovede Evroviziju u Srbiju, saznaćemo u maju, za kada je zakazano takmičenje u Malmeu u Švedskoj.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike