„Kako je tamo preko, veliki čoveče?" Tri godine od smrti Đorđa Balaševića: Zbog stare fotografije kantautora mnogima zastala knedla u grlu

19.02.2024

18:40

0

Pored brojnih pesama, za sobom je ostavio suprugu i troje dece

„Kako je tamo preko, veliki čoveče?" Tri godine od smrti Đorđa Balaševića: Zbog stare fotografije kantautora mnogima zastala knedla u grlu
Đorđe Balašević - Copyright ATAImages/Z. Milutinović

Đorđe Balašević preminuo je pre tri godine na današnji dan, 19. februara. Kantautor se dotad borio s nizom zdravstvenih problema - u novembru 2019. ugrađeni su mu bili stentovi, pošto je preživeo infarkt. U februaru 2021. bio je oboleo od kovida, posle čega je pušten na kućno lečenje. Sredinom meseca, pak, zdravstveno stanje mu se pogoršalo, pa je primljen na Infektivnu kliniku KC Vojvodine.

Tri dana kasnije je preminuo od posledica upale pluća. Porodica ga je ispratila na večni počinak 21. februara na Novom groblju u Novom Sadu.

Đorđe Balašević, ATAImagesAntonio Ahel
 

Tik pred prvu godišnjicu smrti, podsetimo, ćerka panonskog mornara Beba Balašević objasnila je javnosti na svom Fejsbuku iz kog razloga porodica neće obeležavati taj datum odlaskom na njegov grob. Sa druge strane, stranice fanova i danas su pune emotivnih poruka upućenih njemu, pesama koje je on napisao, kao i starih fotografija.

- „Talasi lađe lome, šta srce zna o tome, srce je ludi Husar, pijan i mlad. I te sam noći preplivao Dunav, dubok i strašan. Oprosti, velika reko, al’ ja sam morao preko", Đole, danas je tačno tri godine otkad te nema. Kako je tamo „preko"? Volimo te, veliki čoveče" - samo je jedna u nizu, zbog kojih je mnogima zastala knedla u grlu.

 

 

- Mislim da bi bio sasvim zadovoljan načinom na koji nam nedostaješ. Nadam se da ćemo se ponovo videti u nekom drugom cirkusu. A do tada, laku noć, prijatno - zaključuje se kraj njegove tare fotografije s Borom Đorđevićem iz „Riblje čorbe".

Poslednji susret

Đorđe Balašević, Antonio Ahel/ATA Images
 

Njegova velika ljubav, Olivera Balašević, u jednom je intervjuu ispričala kako je izgledao njihov poslednji susret.

- Nažalost, kada je bio primljen u bolnicu, na infektivno odeljenje, nama nije bio dozvoljen pristup. Onda sam obilazeći oko zgrade naišla na jednu poznanicu i pitala sam je da li ona otprilike zna gde je njegova soba, u kojoj leži. Zanimalo me je gde je prozor te njegove sobe. Ona mi je rekla da zna, da je Đoletova soba u prizmelju i da će me odvesti tamo. Odvela me je iza zgrade. Tada smo se videli. Samo je pružio ruku i pozdravio me na identičan način kao da nema rastanka, kao da nema ničega što bi me plašilo. Ja sam mu mahala i pokazivala da bude jak, da bude čvrst i pozivala ga, kao što je on mene zvao da izađem iz Studenjaka. Verujem da je ostao jedan prozor preko koga komuniciramo i dan-danas - istakla je bila u emisiji „Agape".

„Tog nekog sećaš se svaki dan..."

Beba Balašević, Printscreen „Vikend na K1"
 

Balaševićeva, pišući o tome zašto porodica za godišnjicu neće odlaziti na Đoletov grob, otkrila je kako se u njihovoj kući takve stvari i inače ne praktikuju.

 - Obeležavati dan kad je neko tvoj otišao sa ovog sveta nije nešto što se ikad praktikovalo u našoj kući. Ne zbog „nedostatka poštovanja" nego upravo suprotno. Tog nekog sećaš se svaki dan, srećeš ga u bezbroj malih dnevnih događaja, od ulice kojom ste prolazili, pesmi koju ste komentarisali, sportskom događaju, susretu sa zajedničkim likovima... - pisala je Beba na svojoj Fejsbuk stranici, pa je dodala:

- I ne, nije ti potreban taj datum u godini da bi obeležio svoje sećanje na tog nekog. Od svih prelepih i predragocenih dana koje provedeš sa tim nekim, gotovo je uvredljivo obeležavati baš taj dan... Sigurno možemo da izaberemo neki drugi datum koji bi daleko adekvatnije išao uz imidž Večitog Klinca koji nas je tolike godine radovao... Ako želimo da pokažemo svoje poštovanje, zahvalnost, ljubav i sreću što smo voleli Nekog, logičnije je da to bude dan kad je on stigao na ovaj svet... A ne otišao sa njega - objašnjavala je, između ostalog, ona.

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike