Pričalo se da je „skrenuo od tuge", digao ruke od svega i otišao da čuva ovce, umro... A jedini je Balaševiću bio konkurencija

27.02.2021

22:36 >> 23:13

0

Nekada jedan od najboljih kantautora bivše Jugoslavije nakon porodične tragedije povukao se iz javnosti, pa se decenijama ništa nije znalo ništa o njemu

Pričalo se da je „skrenuo od tuge", digao ruke od svega i otišao da čuva ovce, umro... A jedini je Balaševiću bio konkurencija
Copyright Đorđe Balašević ATAImages/Anotnio Ahel

Miladin Šobić krajem sedamdesetih bio je jedan od najboljih kantautora bivše Jugoslavije. Međutim, nakon porodične tragedije u potpunosti se povukao iz javnosti i decenijama se ništa nije znalo ništa o njemu. Svojevremeno se tako pričalo da je poludeo od tuge, digao ruke od svega i otišao da čuva ovce, pa čak i da je umro… Ali njegovi fanovi nikad nisu poverovali u to, prenosi „Muzika.hr”. Godine 1980. dvojici mladih kantautora bilo je predodređeno da pokore bivšu Jugoslaviju – jedan je bio Đorđe Balašević, kada je imao 27 godina, a drugi tri godine mlađi – Miladin Šobić.

Legendarni Balašević u jednom intervjuu na pitanje može li se ponoviti vreme kantautora poput Miladina Šobića, rekao je:

– Činjenica je da sam Miladina Šobića voleo i da je tada postojala jedna dobra i interesantna plejada kantautora. Miladin je mnogo bliži Ibrici Jusiću, vrstan gitarista… To su bile neke šansonjerske večeri koje su bile u zaista dobroj konkurenciji.

Pročitajte još:

Šobić, rođen u Nikšiću, gde je završio i srednju školu, otišao je bio u Dubrovnik, pa upisao fakultet za turizam. Svoje prve pesme ovaj, kako su ga opisivali, jednostavan i neposredan mladić, komponovao još u srednjoj školi, a svoj prvi singl „To sam ja, zazvoni zvono” snimio je 1975. godine. Pesma „To sam ja” (ili „Sonata”) postala je nezvanična studentska himna u Dubrovniku.
Popularnost je počela da se širi po celoj nekadašnjoj Jugoslaviji, iako je njegov zvuk bio potpuno drugačiji od onog koji se tada budio. Početkom osamdesetih nizao je sjajne i originalne hitove („Džemper za vinograd”, „Od druga do druga”, „Marija”, „Ožiljak…), a karijera mu je trajala osam godina.

Na vrhuncu slave, sestra mu je preminula od raka, nakon čega se on povlači u rodni Nikšić i naprasno napušta scenu. Snimio je samo dva albuma, danas kultne „Ožiljak” i „Umjesto gluposti”, a rad na trećem prekinuo je nakon porodične tragedije.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike