Otkrivena pravila glasanja na "Pesmi za Evroviziju '24": Ovako će Srbija izabrati svog predstavnika

15.02.2024

11:56

0

Već početkom sledećeg meseca ćemo saznati ko će nas predstavljati u Švedskoj

Otkrivena pravila glasanja na "Pesmi za Evroviziju '24": Ovako će Srbija izabrati svog predstavnika
Ilustracija - Copyright Promo

U poslednjoj nedelji februara imaćemo prilike da čujemo i vidimo nastupe kandidata na "Pesmi za Evroviziju '24", a već 2. marta, u finalu, saznaćemo ko će nas predstavljati na velikoj sceni "Evrovizije" u maju u Švedskoj. 

U cilju uspešne organizacije i poštovanja regularnosti takmičenja "Pesma za Evroviziju 2024" utvrđen je Pravilnik o glasanju na takmičenju.

RTS organizuje i sprovodi postupak izbora kompozicije u skladu sa odredbama ovog Pravilnika, kao i odredbama Pravilnika takmičenja za „Pesmu Evrovizije 2024“ koji donosi Evropska radiodifuzna unija (EBU), čiji je član RTS.

Prinscreen RTS
Prošlogodišnja statua pobednika PZE

Dana 27. i 29. februara u polufinalnim večerima, biće izvedeno po 14 kompozicija, od kojih će stručni žiri i TV gledaoci izabrati po 8 kompozicija svake polufinalne večeri.

Ovih 16 izabranih kompozicija, takmičiće se 2. marta na finalnoj večeri, na kojoj će stručni žiri i TV gledaoci izabrati pobedničku pesmu.

Način izbora tokom sve tri večeri takmičenja uključuje glasove TV gledalaca (SMS poruke) i glasove stručnog žirija, od kojih se svaki vrede ravnomerno u odnosu 1 : 1, odnosno 50 odsto glasova od TV publike, a 50 odsto od stručnog žirija.

Stručni žiri takmičenja broji po pet članova za polufinalne večeri i pet članova za finalno veče, od kojih se po jedan imenuje za predsednika. Članove stručnog žirija, kao predsednike žirija, imenuje RTS iz redova kompetentnih ličnosti.

Profimedia
Ilustracija

Gledaoci TV prenosa glasaju putem mobilnih telefona, slanjem SMS poruka za jednu od navedenih kompozicija. SMS glasanje traje 15 minut, sa jednog telefonskog broja se može glasati 20 puta.

Konačan plasman kompozicija u polufinalnim večerama dobija se sabiranjem poena iz liste stručnog žirija i publike.

(RTS)

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike