Sramota! Hrvati traže zabranu srpskih narodnjaka! Stiglo zvanično saopštenje

03.01.2024

16:26

0

Evo šta su rešili

Sramota! Hrvati traže zabranu srpskih narodnjaka! Stiglo zvanično saopštenje
Aleksandra Prijović, Lepa Brena, Tea Tairović - Copyright ATAImages/Antonio Ahel 24sedam/M.G.

Domovinskom pokretu u Hrvatskoj zasmetali su uspesi srpskih izvođača u Hrvatskoj, pa žele da stanu na kraj njihovim gostovanjima, a takođe planiraju da uvedu novi predmet u školi za negovanje hrvatske kultute, nematerijalne i materijalne kulturne baštine. 

- Kako svaki virus treba pokušati zaustaviti pre ulaska u organizam, tako i Domovinski pokret pokreće inicijativu za spas onoga što se još uvek može spasiti. Jedini način za odupiranje istočnom melosu je upoznavanje i negovanje sopstvene kulture i tradicije. Tek upoznavanjem i življenjem sopstvenih kulturnih vrednosti možemo da shvatimo koliko su one superiorne poplavi lakih nota s istoka -  stoji u objavi Domovinskog pokreta.

Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages
Lepa Brena

 

Šta još kažu o istočnom melosu

Takođe, navodi se i kako je javna scena u Hrvatskoj trpi "dobro organizovanu i finansijsku kulturnu agresiju. Smatraju da je deo državnih institucija svesno, iz oportunističkih razloga, pristao na prodor stranih medijskih i kulturnih uticaja u hrvatski javni prostor. Po njima je i problematično što se istočni melos promoviše kao poželjan, prihvatljiv, zabavan i blizak njihovom mentalitetu".

ATA Images/Munja
Aleksandra Prijović

 

Iritira ih i to što pevači iz Srbije imaju daleko više prostora od njihovih.

- Pevači takvog muzičkog izražavanja zastupljeniji su u javnom prostoru desetak puta više od najpoznatijih domaćih pevača. Sve to za posledicu ima rasprodate Arene od strane srpskih turbo-folk pevača, a preko toga i kulturnu kolonizaciju Hrvatske. Treba otvoreno reći kako je kulturnoj kolonizaciji prethodila kolonizacija hrvatskog medijskog prostora, te kako je pokoravanje medijskog tržišta bio preduslov "uspešnog" ulaska istočnog melosa u hrvatski kulturni mejnstrim, opisuje Domovinski pokret, piše Srednja.hr.

Podsetimo, pevačica Aleksandra Prijović imala je pet uzastopnih koncerata u Areni Zagreb, a Lepa Brena je zakazala nekoliko koncerta za 2024. godine. Takođe, Tea Tairović je za doček pevala u Zagrebu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike