Tajna hita „Nothing Compares 2 U” koju je otpevala pokojna Šinejd O'Konor: Njene suze u spotu su prave

28.07.2023

23:40

0

Pesmu je snimila 1990. godine

Tajna hita „Nothing Compares 2 U” koju je otpevala pokojna Šinejd O'Konor: Njene suze u spotu su prave
Šinejd O'Konor - Copyright Profimedia

Irska pevačica Šinejd O'Konor proslavila se numerom „Nothing Compares 2 U” koju je objavila 1990. godine, a ista je bila na prvom mestu po slušanosti u Americi i drugim zemljama. Ono što malo ko zna jeste kako je pesma nastala i dospela u njene ruke. 

Šinejd je za pomenuti hit snimila i spot, a suze koje se slivaju niz pevačicino lice su prave. U spotu je ošišana i na ćelavo, a ovo je bila jedna od retkih prilika kada je njena publika mogla da vidi kako ona izgleda.

Naime, kako piše songfacts.com, numeru "Nothing Compares 2 U" Prins je napisao i snimio 1984. godine, ali je nije objavio. 

Prema Pitersonovim rečima, koji je bio pevač grupe, od njega je zatraženo da je otpeva u stilu Prinsa. Da bi dobio pravu emociju, razmišljao je o devojci po imenu Džuli koja mu je slomila srce u srednjoj školi. The Family je objavila pesmu na njihovom albumu 1985. ali njihova verzija nikada nije objavljena kao singl i pesma se retko čula sve dok je Šinejd O'Konor nije obradila pet godina kasnije.

Profimedia
Šinejd O'Konor

 

Kada je shvatio da je ova pesma postala hit, Piterson je zažalio, i na kraju se oženio Džuli. 

O'Konor je tvrdila da mrzi slavu koju joj je pesma donela, a borila se i sa komercijalizacijom svoje muzike. "Nothing Compares 2 U" joj je doneo Gremi za najbolju alternativnu predstavu, ali je odbila nagradu zajedno sa svim ostalim ponuđenim njoj, i odbila da se pojavi na ceremoniji u znak protesta zbog materijalizma u muzičkoj industriji. Šinejd je verovala da joj je čast što je stavljajući impresivne podatke o prodaji, a ne zbog svoje umetnosti. Nije želela da učestvuje u tome.

Tanjug/AP Photo
Šinejd O'Konor

Što se tiče spota, režiser Džon Mejberi snimio je mnogo snimaka po Parizu za video ali je na kraju iskoristio samo jednostavan snimak O'Konor kako peva. To je bio prvi put da je većina ljudi videla kako ona izgleda, i iznenadili su se kada su videli da je ćelava. Obrijala je glavu nakon što joj je šef izdavačke kuće predložio da izgleda ženstvenije noseći suknje i nakit. Odgovorila je tako što se rešila kose tako da više liči na dečaka. Sve se to dešavalo dok je snimala svoj prvi album, i dok je to bio impulsivan tinejdžerski čin pobune, ona se držala toga, ostavljajući obrijanu glavu veći deo života.

Kada je Šinejd plakala u spotu, bile su to prava suze, a pevačica je otkrila kako je do toga došlo:

- Nisam nameravala da se taj trenutak dogodi, ali kada se to desilo, pomislila sam: „Trebalo bi da dozvolim da se ovo desi”.

U svojim memoarima „Rememberings”, O'Konorova je objasnila da je tekst koji je pokrenuo suzu odnosio na njenu majku koja je bila nasilna prema njoj, a koja je poginula u saobraćajnoj nesreći 1985.

Tanjug/AP PhotoAntonio Calann
Šinejd O'Konor

 

All the flowers that you planted mama

In the back yard

All died when you went away

Inače, Prins je objavio živu verziju pesme "Nothing Compares 2 U" sa Rozi Gejns na svom albumu The Hits/The B-Sides iz 1993. godine, ali se njegov originalni solo snimak pojavio tek 2018. godine, kada ga je njegovo imanje izdalo. Njegova verzija je bazirana na gitari, sa više rok osećaja.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike