Šinejd O'Konor život posvetila borbi protiv zlostavljanja dece: Lečila se od bolesti zavisnosti i u emisiji uživo pocepala sliku pape

26.07.2023

21:03

0

Bila kontroverzna ličnost, a javnost je bila zadivljena njenom hrabrošću i borbom za pravdu

Šinejd O'Konor život posvetila borbi protiv zlostavljanja dece: Lečila se od bolesti zavisnosti i u emisiji uživo pocepala sliku pape
Šinejd O'Konor - Copyright Tanjug/AP Photo Matt Sayle

Irska pevačica Šinejd O'Konor, koja se proslavila hitom "Nothing Compares", preminula je sinoć u 56. godini , a tragična vest danas je preplavila sve svetske medije.

Kantautorka se proslavila neverovatnim glasovnim sposobnostima, ali i snagom koja je bila nekarakteristična za njeno vreme. Ona je bila kontroverzna, borbena i moćna, i nije se plašila da to javno pokaže.

Rođena je u problematičnoj porodici

Tanjug/AP PhotoCollin Reid
Šinejd O'Konor

O'Konorova je rođena u problematičnoj porodici u Dablinu 8. decembra 1966. godine kao treće od petoro dece. Kasnije u životu je istakla da je imala problema sa mentalnim zdravljem jer ju je majka fizički i seksualno zlostavljala u detinjstvu.

Roditelje optužila za zlostavljanje

U junu 1993. godine, O'Konorova je napisala javno pismo u "The Irish Timesu" u kojem je tražila od ljudi da „prestanu da je povređuju”.

- Kad bih samo mogla da se izborim sa glasovima svojih roditelja / i prikupim osećaj samopoštovanja / Onda bih mogla zaista da pevam...

U pismu su se ponavljale optužbe za zlostavljanje od strane njenih roditelja tokom detinjstva koje je O'Konorova iznosila u intervjuima. Njen brat Džozef branio je njihovog oca za novine, ali se složio u vezi sa "ekstremnim i nasilnim zlostavljanjem njihove majke, emocionalnim i fizičkim". 

- Naša porodica je veoma zbrkana. Ne možemo da komuniciramo jedni sa drugima. Svi smo u agoniji. Ja sam u agoniji - rekao je njen brat tada.

Tanjug/AP Photo
Šinejd O'Konor

Borila se protiv nepravde i zlostavljanja dece

Bila je veoma uspešna u svojoj borbi za bolji život, a svojim stilom i svojom obrijanom glavom iskazivala je svoj stav prema nepravednom svetu. Šinejd se borila protiv zlostavljanja dece, što je dovelo do teških posledica po njenu karijeru.

Njen sunovrat je počeo kada je devedesetih u toku emisije uživo (Saturday night live) pocepala sliku pape Jovana Pavla II i rekla da se treba boriti protiv zlostavljanja dece u Katoličkoj crkvi.

Dok je izvodila pesmu Boba Marlija, umesto reči "rasizam" upotrebila je "child abuse", a incident se dogodio devet godina pre nego što je Jovan Pavle II priznao seksualno zlostavljanje u Crkvi. Naime, sve se desilo oktobra 1992. godine, a iako joj je taj potez uništio karijeru, Šinejd ne žali što je to uradila.

Tanjug/AP PhotoAntonio Calann
Šinejd O'Konor

Ona je nastavila da se bori, te je 2020. godine organizovala turneju koja je bila svojevrstan protest protiv zlostavljanja dece. U intervjuu za "Salon" 2002. godine, na pitanje da li bi nešto promenila u vezi sa izgledom SNL-a, O'Konorova je odgovorila:

- Dođavola, ne! Svi žele pop zvezdu, vidiš? Ali ja sam protestni pevač. Samo sam imala šta da skinem sa ramena. Nisam imala želju za slavom.

Dijagnostikovan joj je bipolarni poremećaj

U emisiji Opre Vinfri 4. oktobra 2007. godine, O'Konorova je otkrila da joj je dijagnostikovan bipolarni poremećaj četiri godine ranije, i da je pokušala samoubistvo na svoj 33. rođendan 8. decembra 1999. godine.

O'Konorova je rekla da je dobila tri „druga mišljenja“ i da su joj sva tri lekara rekla da nije bipolarna. Takođe joj je dijagnostikovan složeni posttraumatski stresni poremećaj i granični poremećaj ličnosti.

U avgustu 2015. najavila je da će biti podvrgnuta histerektomiji, nakon što je više od tri godine patila od ginekoloških problema.

O'Konorova je kasnije okrivila odbijanje bolnice da primeni hormonsku nadomesnu terapiju nakon operacije kao glavni razlog njenih problema sa mentalnim zdravljem u narednim godinama, navodeći:

- Bila sam bačena u hiruršku menopauzu. Hormoni su bili ludi. Imala sam samoubilačke misli.

Tanjug/AP PhotoCasper Dalhof
Šinejd O'Konor

Lečila se od bolesti zavisnosti

Nakon što je 30 godina pušila kanabis, O'Konorova je 2016. godine otišla u rehabilitacioni centar, kako bi prekinula svoju zavisnost. U avgustu 2017. godine, Šinejd je objavila 12-minutni video na svojoj Fejsbuk stranici u kojem je izjavila da se oseća usamljeno otkako je izgubila starateljstvo nad svojim 13-godišnjim sinom Šejnom, da je prethodne dve godine želela da se ubije, pri čemu su je samo njen lekar i psihijatar „održavali u životu“.

Mesec dana nakon njenog posta na Fejsbuku, O'Konorova se pojavila u američkoj televizijskoj emisiji "Dr Fil" u debitantskoj epizodi 16. sezone.

Prema dr Filu, O'Konorova je želela da uradi intervju jer je htela da „destigmatizuje mentalne bolesti“, primećujući rasprostranjenost problema mentalnog zdravlja među muzičarima.

Sin joj izvršio samoubistvo

Njen sin Šejn je izvršio samoubuistvo u januaru 2022. godine. Nedelju dana kasnije, nakon serije tvitova u kojima je nagovestila da će se ubiti, O'Konorova je hospitalizovana.

Tanjug/Jean-Christophe BottKeystone via AP
Šinejd O'Konor

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike