Šest godina bez Predraga Gojkovića Cuneta: U samom imenu nosio je ljubav, a sa ovom ženom je doživeo zlatnu svadbu

21.07.2023

08:30

0

Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu 2017, 26. jula

Šest godina bez Predraga Gojkovića Cuneta: U samom imenu nosio je ljubav, a sa ovom ženom je doživeo zlatnu svadbu
Predrag Cune Gojković - Copyright ATAImages/Antonio Ahel

Predrag Gojković Cune preminuo je na današnji dan 2017. godine u Beogradu. Bio je jedan od najcenjenijih domaćih pevača narodnih, starogradskih pesama, kao i sevdalinki. Na početku karijere, inače, izvodio je zabavne, te meksikanske numere. Imao je raspon glasa od tri oktave i mnoge njegove kolege često bi se čudile tome koliko je dugo mogao da peva a da ne udahne vazduh.

Otud i izjava Lepe Lukić koju dan-danas dosta ljudi pamti, a koja glasi: „Cune u junu pred turneju ode na Avalu da uzme vazduh, a u septembru na kraju turneje izdahne preostali vazduh."

Lepa Lukić, ATAImages/Antonio Ahel
 

Za muzički arhiv Radio Beograda snimio je 1.000 pesama izvorne narodne muzike, a njegova „Kafu mi, draga, ispeci" sa istoimenom pesmom (1962) bila je prva zlatna ploča u Jugoslaviji, ali i na Balkanu.

Osim u muzici, pokazao se i u svetu glume - svojevremeno je igrao u nekoliko telezivijskih serija i filmova („Pozorište u kući", „Jagode u grlu...", dok mu je u predstavi „Sveti Georgije ubiva aždahu" poverena i višeglasna interpretacija bez ijednog instrumenta.

Otkud baš „Cune"?

Legendarni pevač je rođen u Kragujevcu početkom novembra 1932, kao prvo dete Radmile i Jovana Gojkovića. Trinaest meseci kasnije dobili su i ćerku, Anku. Nadimak Cune, kako je objasnio jednom prilikom u emisiji „Balkanskom ulicom", dobio je po majčinom dozivanju: „Odi da te majka cune (poljubi)".

Porodica se, podsećanja radi, 1936. godine preselila za Beograd, prema njegovim biogrfskim podacima koji su dostupni onlajn. U srednju školu išao je sa kasnije i te kako slavnim glumcima Velimirom Batom Živojinovićem i Danilom Batom Stojkovićem. Studirao je na Trgovačkoj akademiji, ali nikada nije i diplomirao zbog ljubavi prema pesmi.

Leposava

Godine 1962, na svoj rođendan, stupio je u brak sa Leposavom, s kojom je ostao do kraja svog života. Zajedno, dobili su dve ćerke 1964. i 1967. godine, Natašu i Katarinu (koja je, inače, veoma poznata beogradska glumica).

Katarina Gojković, Printscreen Youtube/RTS Tako stoje stvari - Zvanični kana
 

Prvi put su jedno drugo ugledali na jednom njegovom nastupu na Svetom Stefanu u Crnoj Gori, na koji je ona došla sa svojom majkom i sestrom od ujaka. Tada, ništa se nije dogodilo među njima, dok su već na sledećem shvatili da su kao rođeni jedno za drugo.

- Bili smo na vi i ne znam kako nam je pošlo za rukom, ali, ljubav se rodila. Kasnije me je vratio do kampa u Bečićima gde sam bila smeštena, a usput je u automobilu, najnovijem modelu „opela” s gramofonom i frižiderom, otvorio bocu najfinijeg „Kurvoazijeovog” konjaka za naše zdravlje. Uzela sam samo gutljaj, pošto ne pijem, a on je za našu sreću bacio flašu niz liticu, koja je stigla do mora i nije se razbila - pričala je davno Cunetova Lela, prenosila je „Glorija", a u istoj godini kada je preminuo njih dvoje je trebalo da proslave 55. godišnjicu braka.

Predrag Gojković Cune, YouTube/RTS
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike