Teya Dora prešla svaku granicu! Završila „Berkli", napravila hitove mnogim srpskim zvezdama, a „Džanum" joj donela milione (VIDEO)

02.03.2024

10:55

1

Njena biografija retkost je na domaćoj sceni

Teya Dora prešla svaku granicu! Završila „Berkli", napravila hitove mnogim srpskim zvezdama, a „Džanum" joj donela milione (VIDEO)
Teodora Pavlovska - Teya Dora - Copyright ATAImages/Mateja Stanisavljević

Mlada pevačica Teodora Pavlovska, poznatija kao Teja Dora (Teya Dora), značajno je skočila na listi domaćih izvođača pošto je objavila pesmu „Džanum". Numera je urađena za seriju „Južni vetar: Na granici" i u okviru projekta „vrtela" se pred sam njen početak, što fanovi žestokih avantura Petra Maraša (Miloš Biković) vrlo dobro znaju.

Šta znači „džanum"?

Teya Dora, ATAImages/Antonio Ahel
 

„Džanum" je reč iz turskog jezika i znači „dušo moja" / „srce moje". U naš jezik došla je još odavno - sudeći po tome što se „provlačila" kroz razne stare pesme.

I u „Koštani" Bore Stankovića je ima, na primer, kad Koštana peva: „Bre gidi, džanum, Stojanke, Stojanke, bela Vranjanke" ili kad hadži-Toma kaže: „U moju kuću kad se ulazilo, pevala se pesma - more, vrćaj konja, Abdul-Ćerim ago, tugo, vrćaj konja, pišman će da bidneš. More, ne vrćam ga, džanum, mlad Stameno, tugo, ne vrćam ga, da znam da poginem".

Iz drame, reč je stigla i u istoimeni film, a pesmu koju su kasnije izvodile i brojne narodne pevačice najviše je proslavila Vasilija Radojčić.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TEYA DORA (@iamteyadora)

 

U nešto novijim pesmama, reč „džanum" pevali su Hanka Paldum, Dragan Kojić Keba, pa sada i Teja Dora.

Na društvenim mrežama „prešla je i svaku granicu", kako je dosta stranaca koji za svoje objave koriste deo pesme:

„Niko neće džanum, niko neće moju bol, da ga suze ganu, da mu predam se. Niko neće džanum, niko neće moju bol, na mom jastuku, bez mira, sanjam zle. Ni do zadnjeg leta, ni do kraja sveta sudbina je moja kleta. Ova duša nema dom, ova duša nema ton. Crne zore svеće gore, moje morе..."

Bolja i od Lorin!

Na listi 200 najtraženijih pesama na globalnom nivou sudeći po asistentu za pretragu muzike (Shazam), Teodorina „Džanum" je prošlog leta skočila na zavidno drugo mesto. Mnogima je zapalo za oko što je tu značajno „prešišala" pobednicu „Evrosonga", Lorin, te njen hit „Tattoo" koji je ovogodišnju „Evroviziju" odveo u Malme. 

S druge strane, ona i većinu domaćih zvezda može da „posmatra s visine".

Na platformi „Spotify", naime, sluša je trenutno 2.060745 korisnika, što je brojka kojom Senida (902.631), Vojaž (1.290.772), Nući (712.923)... Ne mogu da se pohvale.

Pisala pesme Nikoliji, Bekvalčevoj, njenoj sestričini

Teja Dora je rođena u Boru 1992. godine i srpska je pevačica, ali i kompozitorka, te producentkinja. Prema njenim biografskim podacima, uporedo sa srednjom školom završavala je i muzičku, „Dr Vojislav Vučković", odsek klavir. Zatim, postala je stipendista na „Berkliju" gde je završila pevanje.

Na koledžu je bila u generaciji sa Čarlijem Putom, koji se kasnije probio kroz šouove Elen Dedženeres.

Čarli Put, Profimedia
 

Što se tiče stranih izvođača - dosta je onih kojima je pevala prateće vokale - Peti Ostin, Džeri Alen, Valeri Simpson; dok je posle diplomiranja živela u Njujorku, pisala je pesme na engleskom u okviru kuće „ARKTKT Publishing".

U Srbiji, međutim, na sceni se probila najpre uz domaće zvezde, od 2018. godine. Tada, uradila je „Nema limita" koju izvodi Nikolija, pa „Dođi mami" Nataši Bekvalac, „Jasno mi je" za Zoi, te „Pazi se" Jovani Nikolić. Sopstvenu karijeru počela je singlom „Da na meni je".

Za „Južni vetar", takođe, uradila je i numeru „Oluje".

Sa hitom „Džanum" brzo je postala viralna i na TikToku. Treći je srpski izvođač koji je prešao milion mesečnih slušalaca na „Spotifaju" - pored Konstrakte i Luka Bleka koji su ovaj uspeh dostigli neposredno posle svog učešča na „Evroviziji".

 

Podsetimo, Teya Dora će se večeras na izboru za predstavnika naše zemlje na „Evrosongu" takmičiti pod rednim brojem četiri i s pesmom „Ramonda". Značenje „Ramonde" ima duboku i važnu simboliku za Srbe, a govoreći o istoj, pevačica je detaljno objasnila kako je došla na tu ideju, kao i to koje simbole numera nosi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike