Rada Manojlović ispričala kako se Vaskrs obeležava u njenoj kući u Četerežu: Nikad jaje nisam ofarbala, uvek dođem na gotovo!

15.04.2023

23:03

0

Pošto je ostala bez majke, dugo nikakav osećaj prema praznicima nije imala

Rada Manojlović ispričala kako se Vaskrs obeležava u njenoj kući u Četerežu: Nikad jaje nisam ofarbala, uvek dođem na gotovo!
Rada Manojlović - Copyright ATAImages/Antonio Ahel

Rada Manojlović nikada nije krila da je dugo osećala prazninu, posebno za vreme praznika, otkako je ostala bez majke Mirjane. Sada, rešila je da je vreme da ona i otac Rade naprave nove uspomene zajedno sa njenom sestrom Majom, ali i da udruženim snagama sačuvaju stare, da ne izblede.

- U jednom periodu života izgubila sam osećaj za sve praznike i slavlja generalno. To je pre svega bilo zbog toga što sam izgubila majku, koja nas je zauvek napustila. Sve mi je bez nje nekako bilo godinama prazno. To više nikad nije bilo to. Kasnije sam godinama radila i stalno sam bila u toj nekoj „mašini". Sad sve više imam potrebu da se opet vratim u taj neki period i da, dok mi je tata još uvek živ i zdrav, s njim napravim nove uspomene. Da zajedno evociramo uspomene na te trenutke kada je sve bilo lepo i bezbrižno - otvorila je dušu za „Kurir" Rada, pa nastavila o tome kako se Vaskrs nekada obeležavao u njenoj porodičnoj kući, dok je još bila devojčica.

Rada Manojlović, ATAImages/ Antonio Ahel
 

- Kao i u svakoj porodici. Za nas decu je to bio najsrećniji praznik s obzirom na to da su se farbala jaja. Obožavala sam da jedem ta kuvana jaja i da se takmičim u tucanju, iako sam stalno gubila od moje rođene sestre Maje. To je imalo posebnu draž. Pamtim i običaj iz našeg kraja, a to je da smo na Vaskrs svi iz našeg sela porodično išli na groblje. Svako je posećivao grobove svojih najmilijih, pa su se tu iznosila jaja i mi smo se tu međusobno menjali i čukali jajima - objasnila je ona.

Zatim, otkrila je kako je Maja uvek pobedi kada je tucanje jajima u pitanju.

- Maja uvek pobeđuje. I za Vaskrs, a i za Božić je uvek ona nalazila paricu u česnici. Hoće je taj dobitak, pare. Koliko mene neće, toliko nju hoće. Iskreno, nikad nisam ofarbala jaje. Kao baš mala, sećam se da sam gledala nanu kako farba jaja u lukovini, pa ih stavlja u ženske čarape. Tu sam joj kao pomagala i mešala nešto. Ja dođem uvek na gotovo - priznala je pevačica, pa dodala:

- Ja dođem kući u Četereže obično na sam dan praznika jer sve ostale dane radim. Obavezno idem, ako ne za prvi, onda za drugi dan i sve se čuva za mene. Tata i maćeha nas dočekuju kao princeze i njihovo blago, što i jesmo. Najbitniji je taj osećaj zajednice, da znaš da negde pripadaš. Ove godine ćemo otići u nedelju uveče i ostaćemo tamo celu tu nedelju da nadoknadimo sve propušteno.

Rada Manojlović sa sestrom Majom, ATAImages/ Antonio Ahel
 

Na pitanje da li je postila, odgovorila je:

- Ne. Nijedan višenedeljni post nisam uspela da izdržim. Postim na Badnji dan i Veliki petak. Oprošteno mi je jer sam bila dosta bolesna, a i radim takav posao da mi je potrebna malo jača hrana. Što se tiče manastira, volim da odem. Ima kod nas u Četerežima baš divna crkva. Volim duhovni mir i sve mi više treba. Jedne noći mi je bilo jako teško, sve me je valjda stiglo. Otišla sam u Hram Svetog Save i tamo, kad sam ušla, počela sam da plačem i odmah sam osetila veliki mir i olakšanje. To mi je odmah pomoglo - kazala je za pomenute medije Rada.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike