Ko je Rambo Amadeus koga optužuju za seksualno nasilje? Kum turbo-folka je usred najveće slave radio na građevini!

15.03.2023

00:31

1

Kontroverzna karijera duga više decenija

Ko je Rambo Amadeus koga optužuju za seksualno nasilje? Kum turbo-folka je usred najveće slave radio na građevini!
Rambo Amadeus - Copyright ATAImages/ A.A.

Muzičar Rambo Amadeus dospeo je poslednjih dana u fokus javnosti nakon što ga je Lejla Kašić, producentkinja emisije "Dnevnica" na RTV Crne Gore, optužila za seksualno uznemiravanje, a on se tim povodom danas opširnim obraćanjem i oglasio.

Rambo je i dosad znao da privuče pažnju, ali uglavnom ciničnim izjavama o društvu i politici na ovim prostorima, od kojih je možda najpoznatija ona o nacionalizmu.

- Nacionalizam je tema za one do 300 evra prihoda mesečno. Njima se servira ta priča. Kada plata pređe 500 evra, onda počinje razgovor o garderobi i kafićima. Kada pređe 1000, onda je top-tema zdrava hrana, letovanja i zimovanja, a kada se popne na više od 3000 onda prestaje svako palamuđenje. Ljudi onda pričaju o vremenskoj prognozi i ljubavi - slavne su reči upravo Ramba Amadeusa.

ATAImages/ Antonio Ahel
Rambo Amadeus

Antonije Pušić rođen je 1963. godine u Kotoru, u Crnoj Gori. Tokom osnovne škole završio je i šest razreda niže muzičke škole, koju je napustio, a kasnije je taj postupak obrazložio izjavom da muzička škola "zaglupljuje i dosađuje svojim učmalim kosmopolitskim programom".

Skovao je termin turbofolk

Sebe često predstavlja kao muzičara, pesnika i medijskog manipulatora. Diplomirao je na Fakultetu za elektrotehniku i računarstvo u Beogradu. Od 1972. do 1984. godine bavio se jedriličarstvom, a bio je i reprezentativac i omladinski prvak Jugoslavije, osam puta je bio prvak Crne Gore, te je osvojio Međunarodni kup Đerdapa 1980. godine.

Muzikom ozbiljnije počinje da se bavi u prvom razredu gimnazije. Svirao je u jazz punk grupi "Radioaktivni otpad", a 1981. godine osnovao je grupu "Tri Brus Lija u Titogradu". Dolaskom na fakultet u Beograd 1985. godine došao je i do svog prvog nastupa, koji je imao na Biciklijadi na Adi Ciganliji.

24sedam/Katarina Mihajlović
Rambo Amadeus

Svoju muziku nazvao je turbofolkom, a taj termin uskoro će početi da označava novi muzički žanr baziran na disko ritmovima i istočnjačkom melosu.

- Folk je narod. Turbo je sastav ubrizgavanja goriva pod pritiskom u cilindar motora s unutrašnjim izgaranjem. Turbofolk je gorenje naroda. Turbofolk nije muzika. Turbofolk je miljenica masa. Pobuđivanje najnižih strasti kod Homo sapiensa. Turbofolk je sastav ubrizgavanja naroda. Ja nisam izmislio turbofolk, ja sam mu dao ime - objasnio je kasnije svoju kovanicu.

Protestovao je protiv rata u bivšoj Jugoslaviji

Početkom devedesetih Rambo je izrastao u etabliranog izvođača, a njegov treći album "Psihološko propagandni komplet M-91" izašao je pred kraj 1991. godine, u vreme kada je raspad bivše Jugoslavije već bio u punom jeku. Iz očitih razloga, mnoge su pesme sadržale teške tekstove i mračnu, militarističku atmosferu.

24sedam/Katarina Mihajlović
Rambo Amadeus

Vulgarnosti i psovke, takođe, su bile uobičajene, čineći ovo prvim velikim muzičkim izdanjem u bivšoj Jugoslaviji koje je imalo takve narativne slobode. Pesme poput "Smrt popa Mila Jovovića", "Jemo voli jem" (uključuje delove himne jugoslavenskih avijatičara "Hej vojnici vazduhoplovci", kao i pesmu Šemse Suljaković "Izgubila sve sam bitke"), "Inspektor Nagib" i "Zdravo damo" postale su instant hitovi.

Njegova pesma proglašena je najgorom u istoriji Evrovizije

Juna 1998. Rambo je nastupio u Domu sindikata u, kako je najavio, oproštajnom nastupu pred penziju. Iako su mnogi sumnjali u njegovu iskrenost, posetioci su dobili koncert za pamćenje. Ubrzo je spakovao kofere i otišao u Holandiju, gde je radio niz sitnih poslova, uključujući građevinu, pre nego što je odlučio da se vrati u Beograd nakon samo četiri meseca boravka u toj zemlji.

Promo/Aida Redžepagić
Rambo Amadeus

Interno je izabran od crnogorske nacionalne televizije RTCG da predstavlja Crnu Goru na takmičenju za pesmu Evrovizije 2012. u Bakuu u Azerbejdžanu, a njegova pobednička pesma "Euro Neuro" proglašena je kasnije za najgoru pjesmu u istoriji Evrovizije.

- S ponosom sam prihvatio vest koju su pronašli fanovi u Španiji. Pesma "Euro, Neuro" proglašena je za najgoru na Euroviziji, i to svih vremena! Pobednik Hororvizije, u apsolutnoj kategoriji, za sva vremena. Velika čast, hvala - napisao je kasnije na društvenim mrežama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike