Drama oko Brit nagrada 2023: Zašto nijedna žena nije nominovana za izvođača godine?

15.01.2023

06:59

0

Mnogi su se brzo zapitali - kuda to ide muzička industrija

Drama oko Brit nagrada 2023: Zašto nijedna žena nije nominovana za izvođača godine?
Nagrade BRIT - Copyright Profimedia

Dodela nagrada BRIT ove godine zakazana je za 11. februar, ali već sada velika drama trese kako kritičare, tako i brojne fanove. Naime, pošto nijedna žena nije nominovana za najboljeg izvođača, mnogi su oni koji su se brzo zapitali - kuda u stvari ide muzička industrija?

- Nominovani su samo muškarci? - izražava šok jedan od stranih tviteraša.

Protekle godine, podsetimo, uvođenje rodno neutralnih kategorija, a ukidanje odvojenih nagrada za žene poteglo je pitanje hoće li umetnice „dugoročno zaglaviti u drugom planu" zbog svega, prenosili su strani mediji. Međutim, sve se sleglo pošto su izvesne dame „očistile" sve što su mogle od priznanja. 

- Nominacije ove godine su baš razočaravajuće. Nikad više razočarana nisam bila. Manjak žena u vodećim kategorijama je razočaravajuć. Malo sam se razočarala - još jedan je od komentara tviteraša.

Ove godine, detalj koji je zaintrigirao bio je taj što će prestižnu „titulu" najboljeg u poslednjih 12 meseci sigurno kući odneti muškarac.

Čim su proteklog četvrtka osvanule nominacije, tamošnja javnost uperila je prstom u „isključivo mušku listu", pa i na društvenim mrežama podigla prašinu. Od 70 zvezda koje su stekle pravo da budu nominovane, tek 12 su pripadnice nežnijeg pola, piše „BBC". Konačna lista se, inače, kreira pošto izdavačke kuće predlože svoje favorite, a onda oko 1.200 glasača bira Top 5. Da bi ispunio uslove (da bude nominovan), izvođač mora „za pojasom" da ima najmanje jedan album na Top(u) 40 ili dva Top 20 singla koji su objavljeni između 10. decembra 2021. i 9. decembra 2022. godine. 

Tako su, na primer, Hari Stajls, Stormzi, Džordž Ezra, Central Si i Fred Agen dobili su svoje nominacije, dok su žene koje su ispunjavale uslove, ali bile propuštene „Florence + the Machine", Čarli XCX, Mejbel, Rina Savajama i Ela Henderson... I, tu je „izbio požar".

- Ovo je smešno. Kako možete da imate kategoriju za najbolje, a apotpuno da „isključite" ženske izvođače koje imamo? ...Ni vašu Duu Lipu niste mogli da nominujete? Kakav je ovo vic... - bili su i oštriji neki od fanova događaja.

Međutim, na „rat" se tek čeka jer - postoji opravdanje. Deo istog je to što je značajno manji broj velikih ženskih imena, poput Adel i Due Lipe, objavilo novitete u pomenutih 12 meseci, te se našlo na generalno - očekivanim, prestižnim mestima.

- Jeste razočaravajuće što nominacija faktički nema, ali moramo priznati da ne vlada isto stanje kao prošle godine ili još 2021 - istakao je portparol industrije, ukazujući na to da ovo svakako nije prvi put da postoji disbalans između muškaraca i žena sa scene, te toga ko sa sobom (od)nosi veći uspeh.

Problem je, tvrdi se, daleko komplikovaniji i nema nikakve veze sa seksizmom. Pojedine kompanije još uvek ne znaju kako da dobro ispromovišu svoje umetnike, a posebno umetnice. Menadžeri, navodi se dalje, sa sobom nose još jedan talas grešaka, koje se prave iz čistog neznanja... Pitanje gde su žene u kategoriji za najboljeg u godini bez obzira na sve do daljeg ostaje bez odgovora, a svakako ima i pojedinaca koji veruju da je „u pitanju samo marketinški trik i da će sve na kraju biti u savršenom redu". 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike