Duplo slavlje u domu Željka Samardžića: Samo neka je zdravlja i da se veselimo svaki dan! (FOTO)

01.05.2022

09:51

1

Pevačeva supruga je rođena na Prvi maj, pa on zato svake godine posebno iščekuje ovaj dan

Duplo slavlje u domu Željka Samardžića: Samo neka je zdravlja i da se veselimo svaki dan! (FOTO)
ATAImages/Antonio Ahel

Željko Samardžić se uvek posebno raduje Prvom maju. Osim što je praznik rada, naime, na ovaj dan je rođena njegova supruga Maja, pa je tako danas - duplo slavlje pod njegovim krovom. 

- Moja supruga Maja se rodila 1. maja i meni je to uvek razlog za dodatno veselje. Samo da nas zdravlje služi i da nam slavlje bude svaki dan - naglasio je on za „Kurir", pa evocirao uspomene na proslavu ovog praznika u minulim vremenima.

- Nosim divne uspomene iz perioda mog detinjstva i mladosti. Pre mog dolaska u Beograd i pre početka prokletog rata išli smo porodično i sa prijateljima na Bunu kod Mostara da proslavimo Praznik rada. Dobro se sećam da je kroz grad marširala limena muzika i da su se ljudi budili sa osmehom na licu. To je bila neverovatna ljubav i sloga među ljudima. Bilo je to „vreme ruža što rasle su za nas", kako pevaju „Indeksi" u jednoj svojoj pesmi. Uveče su gorele velike vatre na okolnim brdima, i to je bio poseban osećaj za sve nas koji smo skupljali granje da bismo imali što veći oganj u čast Prvog maja.

 

 

Upitan da li je išao na radne akcije, odgovorio je:

- Bio sam učesnik ORA Sutjeska 1971. i 1972. godine. Imam dve udarničke značke i jedan sat, koji sam dobio na takmičenju pevača amatera na ORA Sutjeska. Nama je tamo skoro svaku noć bio Prvi maj. Ložila se logorska vatra i svaku noć se pevalo uz gitaru i recitovala se ljubavna poezija. Moja generacija je obožavala ljubavnu poeziju i muziku.

Prvi novac, inače, zaradio je berući maraske.

- Prvi novac sam zaradio berući maraske kao osnovac u Zadru. Sav novac koji sam zaradio davao sam ocu. Moja porodica je tako funkcionisala. Uvek smo poštovali starijeg, a posebno glavu porodice.

Pevač nastup pred Josipom Brozom Titom nosi u posebnom sećanju. 

- Uvek je velika čast i privilegija pevati pred predsednicima neke države. Ja sam imao tu čast da zajedno sa ansamblom Mostarske kiše nastupam pred predsednikom SFRJ Josipom Brozom Titom u Bugojnu. Kad mi je moj veliki prijatelj, pesnik i novinar Milenko Mišo Marić rekao da nastupam pred Titom, bio sam izuzetno ponosan. Posebno je bio ponosan moj otac Milivoje, koji je bio Titov oficir. Bio je divan osećaj pevati pred Titom i Jovankom i fotografisati se sa njima. Uspomena za sva vremena - rekao je on za pomenute medije. 

 

 

Bonus video:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti