Keba je ušao u klub penzionera, a na estradi ih ima još: Neki žive od inostrane, a drugi i od invalidske penzije

11.02.2022

19:47

0

Osim Kebe i Maje Odžaklijevske, u svetu šoubiza ovakav vid dodatka primaju i: Zlata Petrović, Saša Popović, Oliver Mandić, Ljubiša Samardžić, Zorica Brunclik

Keba je ušao u klub penzionera, a na estradi ih ima još: Neki žive od inostrane, a drugi i od invalidske penzije
penz - Copyright 24sedam/ATA Images/Antonio Ahel

Klubu penzionera na estradnoj sceni nedavno su se pridružili pevači Dragan Kojić Keba i Maja Odžaklijevska, dok ovakvu vrstu dodatka i privilegiju uživanja u penzionerskim danima već duže vreme imaju Zlata Petrović, Zorica Brunclik, Lepa Lukić, Saša Popović, Hasan Dudić, Željko Samardžić, Oliver Mandić. 

I dok neki takoreći imaju više sreće te osim redovne penzije, primaju i nacionalnu, drugi ipak moraju da se zadovolje onim osnovnim. Međutim, ima i onih koji u penzionerskim danima uživaju i sa inostranom penzijom. 

Keba je prema saznanjima 24sedam pre nešto više od dve nedelje predao papire kako bi ostvario pravo na penziju. Pošto još nema godine za starosnu penziju, pevač je ispunio drugi uslov, a to su neophodne godine staža.

ATAImages/Antonio Ahel
Keba

On je počeo još kao mlad već da uplaćuje mesečno osiguranje, te kad je izračunao da li ispunjava uslov, odmah je otišao u Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, a kako smo dalje saznali isplata još nije počela i Kojić čeka da se papirologija reši.

Pevačica pop rok i džez muzike Maja Odžaklijevska je zahvaljujući svom dugogodišnjem radu i postojanju na javnoj sceni dala vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi zbog čega je nagrađena nacionalnom penzijom. 

M. M./ATAImages
Maja Odžaklijevska

 

Ranije se pevačica požalila da živi od redovne penzije koja iznosi 33.000 dinara, a sada će joj život biti olakšan zahvaljujući nacionalnoj penziji od 60.000.

Zlata Petrović je skoro dve godine u penziji, a svojevremeno je ispričala kako je sebe obezbedila, te je na vreme počela da uplaćuje novac u penzioni fond da ne bi brinula pod stare dane, što će reći da osim redovne prima i inostranu.

Antonio Ahel/ATAImages
Zlata Petrović

- Da imam 1.000 evra penziju, živela bih dobro, a od ove kakvu imam onako. Već godinu dana sam penzionerka, a kada posle šezdesete počnem da primam i inostranu penziju koju sam uplaćivala, biće mnogo bolje - ispričala je Zlata.

Lepa Lukić je rođena pod srećnom zvezdom, barem što se tiče penzija. Ona je vlasnica čak tri ovakva dohotka na mesečnom nivou i to sve zbog godina života, radnog staža i pokojnog muža.  

ATAImages/Antonio Ahel
Lepa Lukić

- Nacionalna penzija mi je 60.000 dinara, a ova druga 90.000 dinara. I imam kanadsku penziju od 1.000 evra. Može da se živi i od nacionalne ako vodiš računa - rekla je Lepa, a onda objasnila odakle joj sve tri penzije:

- Nacionalnu penziju nisam jurila. Bila sam u Americi i kada sam se vratila, čula sam se s nekim ljudima koji su mi rekli da sam je dobila. Država me je priznala - objasnila je pevačica.

- Prvih deset godina sam plaćala penziono i socijalno osiguranje, a kada me je država prihvatila, sve je ona plaćala. Ja sam dobila i status istaknutog umetnika, tako da sam prvu penziju dobila sa 35 godina radnog staža i 55 godina života. 

Zorica Brunclik je ostvarila pravo na starosnu penziju, a veliku famu u medijama su izazvale informacije da je pevačica 2013. godine ostala bez nacionalne, međutim ona o ovome nije govorila u javnosti. 

ATAImages/ A.A.
Zorica Brunclik

Saša Popović već nekoliko godina uživa u ulozi aktivnog penzionera, tačnije od 1. novembra 2019. godine. Iako i dalje ima svoje angažovanje u Grandu, direktor muzičkog takmičenja zahvaljujući godinama radnog staža i postignuća prima ogromnu svotu novca. 

Foto: Z. K. Munja
Saša Popović

Naime, na promociji albuma njegove supruge Suzane Jovanović, otkrio da ima penziju od 81.900 dinara, pa ispričao da je „uložio 140 penzija u poslednji izdat album svoje nežnije polovine“.

Pevača Hasana Dudić život je naterao prerano da ode u penziju. Kako je objasnio, on je u mladosti uplaćivao novac u penzioni fond kako bi kada ostari imao pristojan život i penziju.

Antonio Ahel/ATAImages
Hasan Dudić

- Morao sam da odem u penziju nakon 30 godina staža, iako to nisam želeo. Danas živim od penzije koju sam uplaćivao, ponekad negde nastupam, i od autorskih prava. Bio sam jedan od najtraženijih pevača, da bih danas spao na to da živim od invalidske penzije - ispričao je Hasan za „Kurir“.

Željko Samardžić uživa u penzionerskim danima, a pevač od oktobra 2020. godine uživa u starosnoj penziji i kako kaže veliko olakšanje mu je kad zna da ga svakog prvog u mesecu čeka dobitak. 

ATAImages/Antonio Ahel
Željko Samardžić

- Prvog u mesecu sam ujutru dobio penziju. Penzioner sam godinu dana, tako da mi je okej. Ne žalim se - kazao je on za Nova.rs

Oliver Mandić je penzioner već nekoliko godina u pravom smislu te reči. On je ispunio uslov za starosnu penziju, a ove godine puni 69 godinu i ne voli medijski da se eksponira.

ATAImages/ M.M.
Oliver Mandić

 

- Uživam u penzionerskim danima, počeo sam da živim život onako kako sam oduvek hteo, pored moje dece i unuka. Volim svoju ćerku i ženu, kao i sve dobre ljude koji su oko mene.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike