Pečati svuda po glavi! Posle skandala na dodeli Oskara, hrvatski glumac otvorio dušu o svojoj borbi s alopecijom (FOTO)

31.03.2022

10:05

1

U ispovesti je pokazao kako to izgleda „kada ova bolest, koju mnogi ne shvataju, jako napadne", pa zabrinuo mnoge

Pečati svuda po glavi! Posle skandala na dodeli Oskara, hrvatski glumac otvorio dušu o svojoj borbi s alopecijom (FOTO)
107257174_315144529636403_4247505218826477508_n - Copyright Instagram screenshot / toorkish_coffee

Hrvatski glumac Asim Ugljen progovorio je na društvenim mrežama o svojoj borbi s alopecijom, posle incidenta koji se dogodio na 94. dodeli Oskara u Los Anđelesu. Tada, Vil Smit je ošamario Krisa Roka pošto se bio našalio na račun njegove supruge Džejde, koja se takođe izvesno vreme bori s ovom bolešću.

Ugljen napominje kako je, na veliku žalost, jedan od onih koji i te kako razumeju koja je to muka a onda je i mnoge zabrinuo pokazavši pečate po glavi, odnosno to kako mu zbog oboljenja opada kosa.

- Ovo vam je alopecia areata. Tako to izgleda kada vas jako napadne. Verujte mi, niko ne želi ovako da izgleda. Ali to je stvarnost, tako izgledate kada napadne. I sve je samo nije ugodno gledati se takvim. Da je klasična ćelavost (i klasična muška ćelavost spada pod alopeciju), nikoga ne bi bilo briga. Ali nažalost, nije. Ovako ne izgleda klasična ćelavost - počeo je on na svo Fejsbuku.

Džejda Pinket Smit Profimedia
 

„Od alopecije se ne umire!"

- Prošli post se isplatio napisati zbog hrpe ljudi koji su mi se javili u inboks, da me pitaju kako kontrolišem alopeciju, jer se i oni sami ili njihovi članovi porodice bore s time. Budući da je previše poruka da odgovaram svakom ponaosob, rekao sam da ću napisati ovaj tekst sa uputama za sve. Prvo i najbitnije, smirite se. Alopecija nije nešto od čega ćete umreti ili što će vas boleti. S njom ćete umreti, ali nećete od nje - nastavio je.

- Morate se naučiti da živite s njom. A prvi korak je smiriti se. Psihički mir je neverovatno bitan u borbi s ovom bolešću. Nađite nešto što vas raduje. Bilo šta. Bavite se time. Opustite se. Provetrite glavu. Ne mislite o njoj. Znam da vas čini nervoznim, ali od toga će vam samo biti još gore, a to ne želite. Rešićete je. Samo se opustite. To je najosnovniji preduslov da išta počne da se događa.

Savet

- Drugo, nađite neku fizičku aktivnost koja vas raduje i bavite se njom svaki dan. Doslovno. Meni je pomoglo veslanje, skijanje i penjanje. Najviše veslanje jer u meni budi mir kakav retko šta može izazvati. Ne znam šta vas veseli, ali nešto ćete naći. Nađite neku fizičku aktivnost koja vas veseli, opušta i tera telo da se kreće. To će vam podići nivo hormona potrebnih za rast folikula kose i brade. Verujte mi, deluje - uveravao je svoju publiku, pa se okrenuo dermatološkim rešenjima.

- ...Ja sam jedan od onih kojima ne da je pomoglo, nego mi i dalje pomaže da uspešno kontrolišem alopeciju. Otkad ovo koristim, svaki put sam zaustavio žarišta i dalja širenja.
Znači, ovo što govorim ne govorim iz sitnog iskustva, govorim o višestrukim napadima kroz više godina, koje sam sve uspešno zaustavio mirom, vežbanjem i ovim kapima - naglasio je.

- ...Svima želim puno sreće u borbi s ovom bolešću. I zapamtite, dajte sebi vremena. Ozdravljenje je sporo i dugo traje, ali je moguće. Samo se smirite, vežbajte i mažite. Srećno! - zaključio je.

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike