Estrada i ugostitelji na udaru Poreske uprave! Češljaće se milionski ugovori iz novogodišnje noći

11.01.2022

13:36

0

Znaće se da li su pevači prijavili državi iznos koji im piše na papiru

Estrada i ugostitelji na udaru Poreske uprave! Češljaće se milionski ugovori iz novogodišnje noći
ng ugovor - Copyright ATA Images/Profimedia

Doček Nove godine je možda iza nas, ali se i dalje uveliko priča o nastupima naših zvezda u najluđoj noći, a pogotovo o njihovim honorarima. Kako je 24sedam već pisao, mnogi pevači i pevačice su napunili svoj bankovni račun, a sad će biti zbog toga i proveravani!

Naime, Poreska uprava Republike Srbije najavila je pojačanu kontrolu ugostiteljskih objekata koji su u novogodišnjoj noći organizovali nastupe, a posebno mesta gde su pevale naše zvezde.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Razlog tome je što se u javnosti spekulisalo da su oni zaradili mnogo više nego što im stoji u ugovorima. Predmet istrage, kako se navodi, biće upravo ti honorari. 

- Obaveštavamo poreske obveznike da su dužni da u skladu sa odredbama čl. 108a Zakona o porezu na dohodak građana, sa interpretatorom i drugim angažovanim licem na izvođenju estradnog programa zabavne i narodne muzike ili drugog zabavnog programa, zaključe ugovor i da Poreskoj upravi do petog u mesecu dostave pismeno obaveštenje o zaključenim ugovorima u prethodnom mesecu - piše u saopštenju objavljenom na sajtu Poreske uprave RS.

Profimedia/Pixabay
Ko će biti na uradu Poreske?

- To se odnosi na pravna i fizička lica koja obavljaju registrovanu delatnost iz oblasti ugostiteljstva, turizma, a u svojim ili zakupljenim objektima organizuju izvođenje estradnih programa zabavne i narodne muzike ili drugih zabavnih programa - piše u saopštenju objavljenom na sajtu Poreske uprave RS, u kom je pojašnjeno još detalja:

Pixabay
Estrada je zaradila ogromne honorare

- Obaveštenje o zaključenim ugovorima o izvođenju estradnih programa zabavne i narodne muzike podnosi se na obrascu OZU, uz koji se podnose i kopije svih ugovora zaključenih u prethodnom mesecu. Napominjemo da Poreska uprava rešenjem izriče meru privremene zabrane obavljanja delatnosti u trajanju do 30 dana poslodavcu iz oblasti ugostiteljstva, turizma, posredovanja i drugih delatnosti, ako organizuje izvođenje estradnog programa zabavne i narodne muzike ili drugog zabavnog programa, angažovanjem interpretatora i drugih lica bez zaključenog ugovora ili ako Poreskoj upravi u propisanom roku ne dostavi pismeno obaveštenje o zaključenim ugovorima - piše u saopštenju.

Neki su uzimali i do 60.000 evra!

Balkanska muzička zvezda Lepa Brena nastupila je za najluđu noć u jednom renomiranom hotelu na Kopaoniku. Kako saznaje 24sedam, ona je za ovaj nastup dobila honorar od 60.000 evra.

Promo/24sedam
Lepa Brena

Poznati muzičar i autor Goran Bregović ove novogodišnje noći nastupio je u Beogradu, na Sava Promenadi, a organizatori su za ovo zadovoljstvo izdvojili 60.000 evra. 

Aco Pejović takođe spada u plaćenije pevače, a cena njegovog nastupa nešto je manja od naših najvećih zvezda. Naime, kako smo saznali, nastup u novogodišnjoj noći Pejović je naplatio 40.000 evra, a nastupio je u jednom ekskluzivnom beogradskom hotelu.

ATAImages/ A.A.
Aco Pejović

Njegov kolega Radiša Trajković Đani za nastup u Beogradu, u jednom restoranu, uzeo je 40.000 evra.

Pevačica Aleksandra Prijović nastupala je 31. decembra u jednom od najelitnijih beogradskih hotela, a za njen nastup izdvojeno je, kako nam je rečeno od izvora bliskog pevačici, 30.000 evra. 

24sedam/Goran Sivački
Aleksandra Prijović

Dara Bubamara je navodno uzela 25.000 evra, dok Kurir za Natašu Bekvalac navodi da je dobila za doček i reprizu čak 70.000 evra.

Sada je na Poreskoj upravi da istraži sve detalje, a ko je potpisao ugovor na manju svotu od one koja je pominjana u javnosti ostaje da se vidi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike