Šta to krije Jadran? Raste broj riba otrovnica u moru, u bodljama imaju toksine opasne za ljude

03.07.2024

09:38

0

Nijedna ne napada čoveka, međutim neke imaju u svojim bodljama toksine

Šta to krije Jadran? Raste broj riba otrovnica u moru, u bodljama imaju toksine opasne za ljude
Copyright Profimedia

U crnogorskom delu Jadrana sve više je invazivnih vrsta koje štete ekosistemu, ali su i opasnost za ljude, ribare ili kupače. Nijedna ne napada čoveka, međutim neke imaju u svojim bodljama toksine i u susretu sa njima treba biti oprezan.

Dr Ilija Ćetković, saradnik u istraživanju u Laboratoriji za ihtiologiju i morsko ribarstvo Instituta za biologiju mora iz Kotora kaže da je poslednjih nekoliko godina primećen veliki broj invazivnih vrsta riba i rakova, koji menjaju sliku podvodnog sveta, te da su sve te vrste zabeležene i u vodama drugih jadranskih zemalja.

On ističe da najveći broj invazivnih vrsta ulazi u Mediteran, pa zatim i u Jadransko more, kroz Suecki kanal.

- Ove vrste vode poreklo iz Indijskog okeana i Crvenog mora, a ovaj fenomen se naziva Lesepsijska migracija i dobio je ime po francuskom diplomati koji je učestvovao u izgradnji ovog kanala. Neke vrste dospeju u Jadran i putem drugih izvora, kakve su recimo balastne vode brodova, koje bivaju prosute u Jadran, a potiču iz nekog drugog regiona sveta - objašnjava Ćetković, prenosi RTCG.

Ćetković navodi da je od relativno skoro primećena riba lav, koja ima otrovne bodlje kojima se brani od predatora. - I sama je predatorska vrsta i predstavlja opasnost za veliki broj prirodnih stanovnika Jadrana. U slučaju ulova, prilikom rukovanja ovom vrstom, treba preduzeti mere kako ne bi došlo do uboda - kaže Ćetković.

Dodaje da su tu i vrste iz porodice napuhača čiji organi poseduju otrov tetrodotoksin, neurotoksin opasan po čoveka. Ove ribe se ne smeju koristiti u ishrani ljudi, a treba izbeći i bilo kakav dodir ili obradu ribe, jer se tako može potencijalno doći u kontakt sa otrovom.

Pixabay

Ako se dođe u kontakt sa ribom lav, onda mesto uboda treba brzo istisnuti koliko se može i nikako ne stavljati led, nego nešto vrelo, uroniti mesto uboda u vrelu vodu, jer je njen otrov termolabilan, što znači da se na oko 70 stepeni degradira i tako se smanjuje njegovo dejstvo, ističu stručnjaci.

Ćetković naglašava da većina tih vrsta se još uvek sreće relativno retko u ovom području, nalazi se sporadično i nema pravila, gde se i kada mogu sresti.

Jedan od upečatljivih invazivnih organizama u Jadranu je i plavi rak (Callinectes sapidus) koji nanosi velike štete ribarima uništavajući im ulove i ribolovne alate. Pored rakova i riba u Jadran je dospelo i mnoštvo drugih organizama, a značajnije su zelene alge iz roda Caulerpa, tzv. tumor Mediterana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike