Otrovna riba uočena na Crnogorskom primorju: Njen otrov može da izazove paralizu, ukoliko vas ubode odmah uradite ovo!

28.05.2024

20:34

0

Ova riba se razmnožava tokom cele godine, a nema prirodnih neprijatelja, zbog čega se brzo i uspešno širi

Otrovna riba uočena na Crnogorskom primorju: Njen otrov može da izazove paralizu, ukoliko vas ubode odmah uradite ovo!
Copyright RINA Profimedia

U Jadranskom moru u Crnoj Gori zabeležena je pojava otrovne ribe lav čije je prirodno stanište Indijski okean i Crveno more, a kako saopštavaju iz Instituta za biologiju mora, u Mediteran je stigla kroz Sueski kanal.

Riba lav razmnožava se tokom cele godine, a nema prirodnih neprijatelja, zbog čega se brzo i uspešno širi.

Od februara 2023. godine do danas zableženo je šest nalaza ove vrste u crnogorskim vodama, a očekuje se da će se broj viđenja i ulova povećavati.

Profimedia
 

- Riba lav je predatorska vrsta koja se uglavnom zadržava na stenovitom dnu, a karakterišu je otrovne bodlje, čiji ubod može uzrokovati višednevnu bol, znojenje, smetnje u disanju, a u ekstremnim slučajevima i paralizu - potvrđeno je za RINU u Institutu za bilogiju mora u Kotoru.

Ukoliko vas ubode riba lav, preporučuje se da pogođeno mesto odmah uronite u vruću vodu na 30 do 90 minuta i da potražite medicinsku pomoć što je pre moguće.

- Takođe molimo sve ribare i ronioce da svaku uočenu ili ulovljenu jedinku prijave Institutu za biologiju mora. Vaše prijave su od ključne važnosti za praćenje njenog širenja i zaštitu lokalnog ekosistema. U slučaju ulova ribe lava, budite veoma oprezni zbog njenog otrovnog uboda, naglašavaju u Institutu za biologiju mora - rekli su iz instituta.

Informacije im možete poslati direktno putem poruka na njihovoj Facebook stranici ili kontaktirati Institut za biologiju mora u Kotoru.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike