U Crnoj Gori ulovljena opasna riba: Njene bodlje su izuzetno otrovne i stvaraju jake bolove!

23.05.2024

12:50

0

Ozloglašena je zbog svoje izdašne ishrane autohtonim ribljim vrstama

U Crnoj Gori ulovljena opasna riba: Njene bodlje su izuzetno otrovne i stvaraju jake bolove!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ulov Opasne Ribe na Luštici

U crnogorskom delu Jadrana , na Luštici, ulovljena je još jedna invazivna vrsta ribe, a ovog puta je reč o invazivnoj vatrenjači (Pterois miles), piše zagrebački Večernji list.

- Upravo je ulovljena još jedna invazivna vatrenjača u našem moru. Ulovio ju je Vanja Kalezić na Luštici u Crnoj Gori, ulov će biti prijavljen njihovom Institutu u Kotoru. Moja prognoza je da ćemo ovo leto imati najmanje 10 ovakvih dojava na području južnog Jadrana, a možda i srednjeg. Sve ulove je potrebno javiti naučnicima - napisao je Petar Ugarković sa Instituta za ribarstvo i okeanografiju na Fejbuk stranici "Živi svet Jadranskog mora".

Štetnost Vatrenjače za Ekosistem

Prema pisanju portala "Otvoreno more", vatrenjača, odnosno riba lav ili riba paun, je invazivna indo-pacifička vrsta koja je poznata po štetnosti za lokalne ekosisteme. 

Ozloglašena je zbog svoje izdašne ishrane autohtonim ribljim vrstama, te brzog širenja na koloniziranim područjima Sredozemlja.

Preporuke za Sigurnost i Postupanje

Sve bodlje na telu su otrovne te se kod uboda javlja izuzetno jaka bol, a mogući su i ozbiljniji simptomi pa se u slučaju uboda preporučuje poseta lekaru.  Iz tog razloga ovoj ribi treba pristupiti s oprezom, a posebno u slučaju ulova tokom ribolova.

Prvi put ova riba je ulovljena u Jadranskom moru 2019. godine a najseverniji nalaz je bio kod Visa 2021. godine.

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike