Dodik najavio referendum o nezavisnosti Srpske od BiH!

07.06.2024

09:19

0

"Uvereni smo da već postoji dovoljno istorijske, civilizacijske zrelosti da je to potrebno i da će se desiti", istakao je Dodik

Dodik najavio referendum o nezavisnosti Srpske od BiH!
Milorad Dodik - Copyright Tanjug printscreen

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će u Srpskoj biti održan referendum o nezavisnosti Republike od BiH, a njegov datum biće tek određen.

- Postoji odluka o razdvajanju, ali još nije određen konkretan datum. Potrebno je da se uradi dosta analiza. Mi bismo to želeli već sada, ali, osim nas, postoje još dve strane u tom procesu. Za ovo je, naravno, potrebno vreme - rekao je Dodik u intervjuu za TAS S na marginama Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma (SPIEF).

On je rekao da predstoji proces pregovora o razdruživanju.

- Uvereni smo da već postoji dovoljno istorijske, civilizacijske zrelosti da je to potrebno i da će se desiti - istakao je Dodik, koji se juče u Sankt Peterburgu sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Prema njegovim rečima, ako bi Republika Srpska ostala u sastavu BiH bilo bi to gubljenje i vremena i mogućnosti i zato je potrebno što pre ostvariti to što Srpska želi da bi prestalo trošenje resursa uzalud se nadajući da će BiH nešto učiniti.

- Mi nikako ne želimo da stvaramo nestabilnost na teritoriji naše zemlje, zato smo, pre svega, predložili BiH da se odvojimo i krećemo se u tom pravcu - naveo je Dodik, prenela je Srna.

Nakon usvajanje rezolucije o Srebrenici u GS UN, 23. maja, Dodik je saopštio da će Republika Srpska do kraja juna dostaviti Federaciji BiH sporazum o "mirnom razdruživanju".

Vlada Republike Srpske je već formirala radnu grupu koja radi na tom sporazumu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike