Baš su se našli: Nakon žigosanja Srba sastali se Spajić i Rot, Nemačka gura Crnu Goru da bude prva sledeća članica EU

29.05.2024

17:59

0

Predsednik Odbora za spoljnu politiku Bundestaga je u razgovoru apostrofirao važnost potpune usklađenosti Crne Gore sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije

Baš su se našli: Nakon žigosanja Srba sastali se Spajić i Rot, Nemačka gura Crnu Goru da bude prva sledeća članica EU
Milojko Spajić i Mihael Rot - Copyright Profimedia ATAImages

Nemački Bundestag pruža punu podršku Crnoj Gori da bude prva sledeća članica Evropske unije, poruka je sa sastanka predsednika Vlade Milojka Spajića i predsednika parlamentarnog Odbora za spoljnu politiku Mihaela Rota.

U razgovoru je ocenjeno da je aktuelna Vlada ubrzala integracioni proces, tako da je Crna Gora postala uspešna evropska priča i u tom kontekstu uzor kako se sprovođenje reformi isplati, jer donosi direktne benefite građanima. 

R.R./ATAImages
 

Spajić je istakao da je potpuni prioritet za Vladu da se ispune uslovi za dobijanje IBAR-a. Sagovornici su razgovarali i o situaciji u regionu, a naglašen je napor Crne Gore da promoviše važnost dobrih odnosa na putu ka Evropskoj uniji. 

Konstatovano je da je proces proširenja najlakši, ali i najizazovniji način da se dođe do mirnog i prosperitetnog Zapadnog Balkana.

Zaključeno je da su jačanje vladavine prava, nezavisnost pravosuđa i medijske slobode ključne za završetak integracija, preneo je portal RTCG.  

Profimedia
 

Predsednik Odbora za spoljnu politiku Bundestaga je u razgovoru apostrofirao važnost potpune usklađenosti Crne Gore sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije, kao potvrde pravog partnerstva i želje Crne Gore da postane deo EU. 

Spajić i Rot su razgovarali i o važnosti ekonomske integracije i u tom smislu ocenjeno je da Crna Gora ima potencijal za brz ekonomski razvoj, kako bi u najskorijem roku dostigla nivo pojedinih zemalja Evropske unije.  

Podsećamo, i Nemačka i Crna Gora su podržale sramnu antisrpsku Rezoluciju o Srebrenici, kojom su pokušale da žigošu ceo srpski narod. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike