Dobrosavljević: Rezolucija o Jasenovcu je vrlo važan test za Crnu Goru, a dolazak do toga da ona postane i srpska država je dugačak proces!

29.05.2024

14:45

0

Srbi su i pored toga popravili svoj status, više na delu nije pokušaj asimilacije Srba

Dobrosavljević: Rezolucija o Jasenovcu je vrlo važan test za Crnu Goru, a dolazak do toga da ona postane i srpska država je dugačak proces!
Vladimir Dobrosavljević - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Politički konsultant Vladimir Dobrosavljević kazao je da je u Crnoj Gori itekako na delu uticaj stranaca, a povodom izglasavanja Rezolucije o „genocidu“ u Srebrenici. Dodaje da nije sklon ubeđenju da će Spajićeva Vlada pasti, da će ona opstati ali je pitanje u kom sastavu.

- Ne zaboravite, vrlo lako može da se dogodi da umesto srpskih političkih predstavnika podršku daju Bošnjačka stranka, SD, Liberalna partija i još jedan albanski poslanik koji je u ovom trenutku u klubu sa DPS-om. Ja nemam prevelika očekivanja od toga šta su kapaciteti Crne Gore i šta ona može da pruži - kazao je Dobrosavljević za Pink.

Srbi su i pored toga popravili svoj status, navodi on, i dodaje da više na delu nije pokušaj asimilacije Srba.

- Taj proces je zaustavljen ali afirmacija srpskog identiteta u Crnoj Gori, njegova emancipacija, a na kraju krajeva i dolazak do toga da Crna Gora postane i srpska država – to je dugačak proces - kazao je on.

Usvajanje Rezolucije o Jasenovcu, kao i druge stvari koje su bitne za srpski narod u Crnoj Gori kao što su dvojno državljanstvo, srpski jezik i trobojka kao narodna zastava, od presudnog su značaja, ali i uslov hoće li srpski politički predstavnici nastaviti da podržavaju Vladu.

Komentarišući nedavno završene izbore u Budvi, Dobrosavljević tvrdi da je bitno da vreme učini svoje.

Još uvek je na delu euforija i adrenalin kod ljudi koji su ostvarili dobre rezultate. Ali kada se malo smire strasti shvatamo da ide letnja sezona koja je presudna za budžet. Verujem i nadam se da će doći do jedne vrste kompromisa. Postoji mogućnost da to ne bude tako ali to u ovom trenutku vodi ka još kompleksnijoj situaciji gde će na delu biti heterogena koalicija sa više broja malih učesnika. To ne garantuje stabilnost vlasti u narednom periodu - kazao je on.

Kako navodi, interesantno je da od 2016. godine kada je došlo do smene DPS vlasti, ni jedan saziv Skupštine opštine nije opstao puni mandat. 

24sedam/Goran Sivački
 

Dobrosavljević je komentarisao i identitetsko klatno kod Crnogoraca, o kom je pisao Milovan Đilas i  kazao da ono postoji.

- Sva istraživanja pokazuju da maksimalno 22% glasa za integralističke srpske stranke. Znači ako nas ima 36% na popisu, to znači da još nekih 15% prosto imaju fluidan identitet – jesu Srbi, ali im to nije toliko važno. To je jedna činjenica koju treba uvažiti. Važno je uvažiti i da je Crna Gora složeno društvo – multietničko, multikulturno, multikonfesionalno gde nema većine. Ona može da funkcioniše samo po jednoj vrsti dogovorne demokratije, konsenzusa. U onoj meri u kojoj budu srpski politički predstavnici snažni, u toj meri će i moći nešto da urade - kazao je Dobrosavljević.

On navodi da će test za Crnu Goru biti donošenje Rezolucije o genocidu na prostoru NDH.

- Crnogorski parlament bi time postao prvi u svetu koji bi takvu Rezoluciju usvojio - kazao je Dobrosavljević. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike