Najotrovnija riba na svetu ulovljena kod Rovinja: Ima izuzetno potentan nervni otrov, delikates je i noćna mora kuvara (FOTO)

14.05.2024

23:33

0

Srebrnopružna naduvača jedna je od pripadnica porodice Tetraodontidae, koje spadaju u jedne od najotrovnijih kičmenjaka na svetu

Najotrovnija riba na svetu ulovljena kod Rovinja: Ima izuzetno potentan nervni otrov, delikates je i noćna mora kuvara (FOTO)
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kod ostrva Ceja u Jadranskom moru juče je opaženo sedam srebrnopružnih naduvača, a jednu od njih je ulovio na 19 metara dubine slovenački ribar Anton Vidović i predao stručnjacima na ispitivanje.

Srebrnopružna naduvača jedna je od pripadnica porodice Tetraodontidae, koje spadaju u jedne od najotrovnijih kičmenjaka na svetu jer njihovo telo sadrži tetrodotoksin – izuzetno potentan nervni otrov.

„Ako se unese može izazvati teške zdravstvene tegobe i smrt. Tetrodotoksin je koncetrisan u gonadama i jetri ribe, ali ga ima i na koži. Pretpostavlja se da je doza od jedan do dva miligrama fatalna“, navodi Akvarijum Pula na svojoj Fejsbuk stranici.

Vrsta je, kako ističu, invazivnog karaktera i ubraja se u „lesepsijske migrante“ – vrste koje iz Crvenog mora kroz Suecki kanal dolaze u Sredozemno more. Zbog svoje proždrljivosti i nedostatka neprijatelja, negativno utiče na biološku raznolikost i predstavlja pretnju ribarstvu.

 

 

Naduvane ribe ili naduvače

Kao što je već rečeno pripadaju porodici Tetraodontidae. Latinski naziv potiče od četiri velika zuba spojena u dve ploče kojima riba lomi i smrskava plen – školjke rakova i mekušce.

Kolokvijalni naziv „naduvača“ dobila je zbog sposobnosti da se „naduva“, više puta uveličavajući svoje telo i izbacujući bodlje koje su skrivene dok nije naduvana.

Naseljavaju tropske predele Tihog i Indijskog okeana.

Njihovo meso u nekim zemljama spada u delikates, a posebno je poznat status jedne vrste naduvače – ribe fugu u Japanu. Zbog izuzetno opasnog otrova, samo obučeni i iskusni kuvari smeju da je spremaju.

Neurotoksin u njihovim telima je izuzetno razoran, oko 1.200 puta otrovniji od cijanida. Da čitava stvar bude gora, ne postoji protivotrov.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike