Špijunska afera trese komšiluk: Ministar nehotice otkrio postojanje paraobaveštajne službe u BIH?

31.10.2023

17:59

0

On je istakao da pravosuđe na nivou BiH zajedno sa Kristijanom Šmitom i američkim ambasadorom u BiH Majklom Marfijem želi u potpunosti da devastira Republiku Srpsku

Špijunska afera trese komšiluk: Ministar nehotice otkrio postojanje paraobaveštajne službe u BIH?
Sarajevo - Copyright Profimedia

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić rekao je danas da je važno da bude formirana privremena istražna komisija u vezi sa iznošenjem obaveštajnih podataka ministra odbrane u Savetu ministara Zukana Heleza.

Helez je putem medija izneo obaveštajne podatke o političkim protivnicima, formiranju vlasti, pa i o regionalnim kretanjima i odnosima.

- Privremena istražna komisija treba da istraži te navode, jer ako je reč o iznesenim lažima javnost treba da zna da je Helez iznosio laži, a ako nisu laži, onda tu postoje elementi više krivičnih dela - rekao je Kojić novinarima. On je naveo da je Helez tvrdio da podatke dobija od obaveštajnih službi, što predstavlja krivično delo špijunaže.

- Osim toga, Helez je rekao da u okviru Oružanih snaga BiH postoji obaveštajna služba, a znamo da je članom 9 Zakona o odbrani jasno definisano da se bave samo pitanjima Oružanih snaga, a nikako eksternim, tako da se postavlja pitanje da li u okviru Oružanih snaga postoji paraobaveštajna služba-  rekao je Kojić.

On je naveo da bi i poslanicima SDP-a bilo u interesu da se to istraži, jer i oni dobijaju negativne političke poene zbog istupa Heleza, kao i da bi trebalo da podrže ovu inicijativu. Kolegijum Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je, na predlog poslanika SNSD-a Sanje Vulić i Milorada Kojića, u dnevni red sednice uvrstio predlog zaključka o osnivanju privremene istražne komisije u vezi sa iznošenjem obaveštajnih podataka ministra odbrane u Savetu ministara Zukana Heleza.

Kojić je izrazio nadu da će na današnjoj sednici Predstavničkog doma biti podržana tačka dnevnog reda o davanju saglasnosti za ratifikaciju Ugovora o finansiranju zaključenog između Republike Srpske, BiH i Evropske investicione banke za projekat medicinskog kompleksa Banjaluka. On je istakao da pravosuđe na nivou BiH zajedno sa Kristijanom Šmitom i američkim ambasadorom u BiH Majklom Marfijem želi u potpunosti da devastira Republiku Srpsku. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike