Dodik: Najavljeno Šmitovo nametanje izmena Izbornog zakona ponižavanje BiH

13.01.2024

00:50

0

Predsednik RS ocenio je da bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović nije u koordinaciji sam sa sobom kad priča o Republici Srpskoj, BiH, Rusiji i Americi

Dodik: Najavljeno Šmitovo nametanje izmena Izbornog zakona ponižavanje BiH
Copyright Tanjug printscreen

Ili je smrt za vrat ili su u igri velike pare, pa je visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Kristijan Šmit toliko zapeo da BiH dodatno ponizi i još više je učini "zemljom sa posebnim potrebama", namećući joj nešto što nema ni u jednoj zemlji u Evropi, rekao je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik reagujući na najavljeno Šmitovo nametanje izmena Izbornog zakona.

- Naime, različiti oblici elektronskog glasanja postoje u 11 zemalja u Evropi, a koristi se samo u četiri države članice EU. Ali, korišćenje biometrije na glasačkom mestu ne postoji ni u jednoj evropskoj državi - napisao je Dodik na platformi X (Tviter) i dodao da to postoji u nekim zemljama Afrike i Južne Amerike, prenela je RTRS.

Prema trenutno dostupnim informacijama, dodao je on, najveći broj država u Evropi je, posebno nakon izbora 2016. i 2017. u SAD, Francuskoj i Velikoj Britaniji i navoda o uplitanju drugih država u izbore, zadržao samo način glasanja "papir i olovka".

Istakao je da je stav OEBS-a izričit - korišćenje biometrije u izbornom procesu je neprihvatljivo.

- Stvar je vrlo jednostavna - kada očitate biometriju i očitate listić, negde ostane memorisano za koga je birač glasao. I nemojte reći da je sistem zaštićen - nije. Čim postoji server, postoji i memorija. Zašto onda toliko insistiranje da BiH i u ovome bude mimo sveta? A, ključno pitanje, kakve veze s integritetom izbornog procesa ima Šmit? - zapitao se Dodik.

Predsednik RS ocenio je da bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović nije u koordinaciji sam sa sobom kad priča o Republici Srpskoj, BiH, Rusiji i Americi i da bi bilo dobro da se sastavi i konačno shvati da živi u BiH koja je sastavljena i od Republike Srpske.

- Upravo zbog toga svaki dan mora da piše o Republici Srpskoj i tako pokazuje da bez nje ne može ništa. Ni levo ni desno, a pogotovo ne da uradi bilo šta jednostrano - napisao je Dodik na platformi X (Tviter).

Dodik je naglasio da se Bećirović uzda u odgovor Zapada, poziva na nasilje i onda tvrdi da se bori protiv potencijalnog nasilja.

- Gotovo da zvuči kao politički Amerikanac. Od Amerike smo do sada videli samo pretnje silom. Vidimo to i svuda u svetu, šta rade i koji su im interesi. Sva ova njihova naklapanja koja slušamo u poslednje vreme mogla bi voditi ka tome da komentarisanjem neke BiH i dizanjem tenzija na ovom prostoru pokušavaju prikriti sve svoje neuspehe na globalnom planu, baš ono što Bećirović kaže da radi Rusija - poručio je Dodik.

On je naglasio da oni pričaju o međunarodnim sporazumima, a prvi su ih srušili i u BiH i na KiM.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike