Saga o kralju kriptovaluta konačno dobila završetak: Apelacioni sud potvrdio - evo u koju zemlju će Do Kvon biti izručen!

20.03.2024

15:00

0

Do Kvon i njegov poslovni partner uhapšeni su 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu kada su prilikom pasoške kontrole, na letu za Dubai, upotrebili falsifikovane pasoše Kostarike

Saga o kralju kriptovaluta konačno dobila završetak: Apelacioni sud potvrdio - evo u koju zemlju će Do Kvon biti izručen!
Do Kvon - Copyright Tanjug/AP Photo/Risto Bozović

Apelacioni sud Crne Gore odbio je danas žalbu branilaca državljanina Južne Koreje Do Kvona i potvrdio rešenje Višeg suda u Podgorici od 6. marta.

Prvostepenim rešenjem Višeg suda dozvoljeno je izručenje u skraćenom postupku Do Kvona, radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih dela po molbi Južne Koreje, dok je odbijeno izručenje ovog okrivljenog u skraćenom postupku po molbi Sjedinjenih Američkih Država.

- Odlučujući o žalbi branilaca okrivljenog, veće Apelacionog suda je ocenilo da je je prvostepeni sud pravilno utvrdio da je zamolnica Republike Južne Koreje po redosledu ranije prispela u odnosu na zamolnicu SAD-a, pa je pravilnom ocenom ovog i drugih kriterijuma iz člana 26 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, koji se primenjuje u slučaju kada izručenje istog lica traži više država, doneo odluku kojom je dozvolio izručenje okrivljenog Do Kvona Južnoj Koreji. Žalbu državnog tužioca, veće ovoga suda je smatralo kao izjašnjenje u smislu člana 19 stav 2 Zakonika o krivičnom postupku, imajući u vidu da članom 20 stav 2 ovog zakona nije predviđeno pravo državnog tužioca na izjavljivanje žalbe - navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

Podsetimo, Do Kvon i njegov poslovni partner uhapšeni su 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu kada su prilikom pasoške kontrole, na letu za Dubai, upotrebili falsifikovane pasoše Kostarike.

Za njima je raspisana poternica zbog krivičnog dela kriminalno udruživanje, a za Kvonom, koji važi za "kralja kriptovaluta", i zbog optužbi za prevaru tešku 40 milijardi dolara, dok se za Hona smatra da mu je bio saradnik.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike