Šta se dešava u slučaju južnokorejskog kralja kriptovaluta? Apelacioni sud ukinuo rešenje - ne zna se kome će i kada Do Kvon biti izručen!

09.02.2024

12:12

0

Čini se da neće skoro napustiti Crnu Goru

Šta se dešava u slučaju južnokorejskog kralja kriptovaluta? Apelacioni sud ukinuo rešenje - ne zna se kome će i kada Do Kvon biti izručen!
Do Kvon - Copyright Printscreen/YouTube/ Coinage

Nakon što je Apelacioni sud u Podgorici uvažio žalbu odbrane i ukinuo rešenje Višeg suda o izručenju južnokorejskog državljanina Do Kvona, čini se da ovaj "kralj kriptovaluta" neće skorije napustiti Crnu Goru, piše danas portal RTCG.

O njegovom izručenju Južnoj Koreji ili Sjedinjenim Američkim Državama ponovo će odlučivati Viši sud.

- Rešenje Višeg suda zahvaćeno je bitnim povredama odredaba krivičnog postupka i zakona koji se odnose na krivični postupak. Izreka rešenja je nerazumljiva, a dati razlozi su nejasni, što je razlog za njegovo ukidanje - saopšteno je juče iz Apelacionog suda.

Konačna odluka o tome kome će Do Kvon biti izručen, kako navode iz Apelacionog suda, nije u nadležnosti ministra pravde, već suda.

- U skraćenom postupku izručenja, konačnu odluku o tome kojoj će državi biti izručen, donosi nadležni sud. Dok u redovnom postupku izručenja, o tome konačnu odluku donosi ministar pravde - pojasnio je za portal advokat Branislav Lutovac.

Kao drugu grešku Višeg suda, Lutovac je naveo to što ova pravosudna ustanova nije navela koja država je prva tražila izručenje Do Kvona.

Po mišljenju Lutovca, oduka Apelacionog suda prolongira stvari, ali i daje jasna uputstva Višem sudu u kom pravcu da donese narednu odluku. Portal navodi da ministar pravde Andrej Milović nije komentarisao odluku Apelacionog suda, ne isključujući mogućnost da bi ga mogao saopštiti na današnjoj sednici odbora za bezbednost i odbranu na kojoj se raspravlja o "aferi Do Kvon".

Južnokorejske i američke vlasti potražuju Do Kvona zbog prevare teške više desetina milijardi evra u trgovanju kriptovalutama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike