Inicijativa za saslušanje premijera Crne Gore Milojka Spajića

19.03.2024

12:14

0

Zahtev za saslušanje podnet je od strane poslanika najuticajnijih opozicionih stranaka, uključujući Demokratsku partiju socijalista (DPS), Građanski pokret URA, Socijaldemokrate, kao i članova posebnog kluba Jevrosima Pejovića

Inicijativa za saslušanje premijera Crne Gore Milojka Spajića
Copyright R.R./ATAImages

Odbor za bezbednost i odbranu Skupštine Crne Gore jednoglasno je pokrenuo inicijativu za kontrolno saslušanje premijera Milojka Spajića i ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, u vezi sa spornim imenovanjem vršioca dužnosti direktora policije. Ova odluka dolazi kao odgovor na rastuću zabrinutost po pitanju bezbednosnog sektora u zemlji, a termin saslušanja će biti naknadno određen.

Zahtev za saslušanje podnet je od strane poslanika najuticajnijih opozicionih stranaka, uključujući Demokratsku partiju socijalista (DPS), Građanski pokret URA, Socijaldemokrate, kao i članova posebnog kluba Jevrosima Pejovića, prenosi portal RTCG.

Na sednici Odbora, poslanik Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović izrazio je stav da je imenovanje vršioca dužnosti direktora policije izvršeno nezakonito, naglasivši da njegova stranka neće ostati nema na ovu situaciju. Bogdanović je najavio podnošenje tužbi i istakao važnost borbe za pravdu i protivljenje svim oblicima diktature.

Sa druge strane, predsednik Odbora Miodrag Laković (PES) osporio je tvrdnje o nezakonitosti procesa imenovanja, ističući da Demokrate, bez obzira na svoje učešće u vladi, ne bi trebalo da podstiču govor o diktaturi u trenutnom političkom kontekstu. On je izrazio uverenje da će Vlada ostvariti svoje političke ciljeve i usmeriti Crnu Goru ka članstvu u Evropskoj Uniji.

Tenzije u Vladi eskalirale su nakon što je premijer Spajić, suprotno predlogu ministra Šaranovića, imenovao Aleksandra Radovića za vršioca dužnosti direktora policije, što je izazvalo kritike i pozive na vanredne izbore od strane lidera DPS-a, Danija Živkovića, koji tvrdi da postoji nezakonitost u procesu odlučivanja.

Crna Gora se nalazi pred izazovom stabilizacije svog bezbednosnog sektora, dok političke stranke nastavljaju da vode oštru borbu za prevlast, čiji ishod će imati dalekosežne posledice na političku scenu zemlje.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike