"Transparentnost jedan od ključnih principa demokratije": Mandić oslobodio Abazovića obaveze čuvanja tajni

06.03.2024

14:59

0

Sve što ne šteti interesima države, a koristi pravu javnosti da zna, treba da bude dostupno"

"Transparentnost jedan od ključnih principa demokratije": Mandić oslobodio Abazovića obaveze čuvanja tajni
Copyright ATAImages/A.H./A.K.

Predsednik Skupštine Crne Gore, Andrija Mandić, danas je objavio da je lider opozicionog Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović, oslobođen obaveze čuvanja tajnih informacija koje spadaju u nadležnost predsednika Skupštine. Ova odluka se odnosi na saznanja koja su trenutno predmet pravnih postupaka.

Mandić je u svom obraćanju naveo da je uputio dopis sudijama Osnovnog suda u Podgorici i Baru, ističući važnost dostupnosti informacija koje ne naštećuju državne interese, ali koriste pravu javnosti da bude informisana.

"Sve što ne šteti interesima države, a koristi pravu javnosti da zna, treba da bude dostupno svima koji odlučuju o pravima i slobodama ljudi, kao i svakom građaninu demokratskog društva o pitanjima koja se tiču njegovog dobra i prava na siguran i slobodan život", izjavio je Mandić.

Predsednik Skupštine je naglasio da je transparentnost jedan od ključnih principa demokratije i slobodnog društva, te da informacije ne bi trebalo skrivati od javnosti. Prema njegovim rečima, slobodan pristup informacijama predstavlja osnovu za slobodnu individuu. "Slobodna informacija je put do slobodnog čoveka", dodao je on.

Mandić vidi ovaj potez kao deo svoje duboke posvećenosti ustavnoj demokratiji i vladavini prava, te smatra da nije moralno skrivati informacije koje su od javnog značaja. Na kraju, izrazio je nadu da će i druge državne institucije u Crnoj Gori u budućnosti postupati na sličan način po pitanju zahteva sudova, u cilju promovisanja transparentnosti i zaštite javnog interesa.

 

 

Objava je učinjena na društvenoj mreži Iks, gde je Mandić naglasio važnost ovog koraka za jačanje demokratije i prava građana na informisanje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike